Primarul General: “Dorim ca Parcul Brâncuși să rămână spațiu verde. Analizăm pârghiile legale aplicabile pentru ca interesul public să primeze. Terenul se află, din ianuarie, sub interdicție temporară de construire.”

Primarul General, Gabriela Firea: “Avem aceeași dorință, ca și a locuitorilor din zonă, ca Parcul Brâncuși să rămână spațiu verde. Ne dorim sa găsim o soluție, ca și în cazul celor 4,6 hectare de spațiu verde recuperate din Parcul Verdi si ii asigur pe bucuresteni ca voi face toate demersurile pentru ca interesul public sa primeze. Recuperarea spatiilor verzi retrocedate de-a lungul anilor este si va ramane o preocupare constanta a mandatului meu. Există pârghii legale pe care le analizăm, pentru a readuce în proprietatea orașului Parcul Brâncuși, în beneficiul locuitorilor din zonă, având în vedere că la data retrocedării acest teren era amenajat ca spațiu verde și că pentru amenajarea sa au fost realizate investiții din fonduri publice.

Vestea bună este aceea că, încă din ianuarie, am promovat, la Primăria Capitalei, un act normativ care a plasat terenul sub interdicție temporară de construire.”

Parcul Brâncuși este în prezent încadrat, prin Planul Urbanistic General al Municipiului București (PUG) ca zonă de locuit (L3a – subzona locuinţelor colective medii cu P+3 – P+4 niveluri formând ansambluri preponderent rezidenţiale situate în afara zonei protejate).

Cu toate acestea, terenul se află în prezent sub “interdicție temporară de construire până la clarificarea litigiilor din punct de vedere juridico-administrativ referitor la statutul de spațiu verde”, interdicție prevăzută în HCGMB nr. 49/2019. Este vorba despre Hotărârea prin care a fost aprobat, în luna ianuarie, Planul Urbanistic Zonal PUZ sector 3, care încadrează terenul tot în categoria L3a, dar cu această interdicție.

Citeste si...  PMB, precizări cu privire la comunicatul de presa difuzat  de conducerea societatii UTI S.A

Inițiativa de a atribui Parcului, prin PUZ, această mențiune, a venit tocmai pentru a bloca eventualele dorințe ale proprietarilor de a construi în zone care au funcționat ani de zile ca spații verzi.

Facem mențiunea că actualul proprietar a dobândit terenul în urma unei restituiri în natură, dispusă în anul 2011, prin Dispoziția Primarului General nr. 13660. La momentul retrocedării, terenul avea deja realizate investiții pentru amenajarea ca spațiu verde și ca loc de joacă pentru copii, investiții realizate de Primăria Sectorului 3 pe un teren care, la acel moment, era ocupat de construcții ilegale (circa 340 de garaje).

Cu privire la Comisia municipală pentru analiza și identificarea soluțiilor pentru trecerea în proprietatea Municipiului București a terenurilor retrocedate și amenajate ca spații verzi sau locuri de joacă pentru copii, aceasta a fost înființată prin DPG nr. 901/13.07.2017, ca urmare a indentificării mai multor astfel de situații. Suprafețele totale restituite in natura, care reprezentau spatiu verde din parcuri in Municipiul Bucuresti, conform evidentelor la nivelul anului 2017, insumau aproximativ 36 de hectare, iar cele care reprezentau spatii verzi/locuri joaca – de aproximativ 23 ha.