Fondatoarea Women Church World, suplimentul dedicat femeilor al cotidianului oficial al Vaticanului, a demisionat după ce a denunţat cazurile de abuzuri sexuale la care au fost supuse călugăriţele de către preoţi şi episcopi, acuzând un climat de „lipsă de încredere”, potrivit dpa.com preluat de mediafax.

Lucetta Scaraffia şi conducerea editorială a publicaţiei au demisionat, după ce i-au acuzat pe reprezentanţii Bisericii Catolice că nu au gestionat adecvat cazurile de abuzuri la care au fost supuse călugăriţele.

„Aruncăm prosopul, pentru că ne simţim înconjurate de un climat de lipsă de întredere şi de delegitimizare progresivă… în care nu simţim respect şi apreciere necesare ca să ne continuăm colaborarea”, a scris Lucetta Scaraffia într-o scrisoare adresată papei Francisc, datată 21 martie și obținută marți de DPA.

Scaraffia, de profesie istoric, a fost editorul șef al Women Church World, supliment lunar al L’Osservatore Romano, cotidianul oficial al Vaticanului. Publicația a fost înființată în 2012, cu sprijinul suveranului pontif din epocă, Benedict al XVI-lea, a menționat Scaraffia în demisia sa.

Citeste si...  REFERENDUM FAMILIE 2018. Politicienii continuă să voteze în a doua zi de referendum. Prezența la vot până la ora 10:00, duminică, este 7,25%

În ediția din luna februarie a publicației, aceasta a scris despre călugărițele care au fost abuzate sexual.

„Dacă Biserica va continua să închidă ochii privind acest scandal – agravat de faptul că abuzarea femeilor conduce la sarcini și fiind astfel la originea unor avorturi forțate și a nașterii unor copii nerecunoscuți de preoți -, oprimarea femeilor în biserică nu va înceta”, a scris aceasta.

În răspuns la articolul lui Scaraffia, papa Francisc a recunoscut că exploatarea sexuală a călugărițelor de către preoți reprezintă „o problemă”.

„Nu este ceva ce face toată lumea, dar au fost preoți și chiar episcopi care au făcut-o”, a spus papa.