Revoltele din SUA au trecut Oceanul. Sute de persoane au manifestat duminică și la Londra, Berlin, la Copenhaga în semn de solidaritate cu manifestaţiile din SUA generate de moartea bărbatului de culoare asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb. Oamenii au ignorat distanțarea socială și au ieșit în stradă să ceară dreptate pentru George Floyd și să denunțe rasismul.

Protestatarii s-au adunat în centrul Londrei, în Trafalgar Square scandând:”Fără dreptate nu este pace!” şi „Nu pot să respir!”, cu referire la cuvintele victimei, George Floyd care se stingea sub genunchiul unui poliţist alb.

Unii au afișat panouri din carton pe care se putea citi „Black lives matter” („Vieţile negrilor contează”) şi „Culoarea pielii noastre nu este o crimă”.

Manifestanţii au îngenuncheat apoi zece minute, gest devenit un simbol al luptei împotriva discriminărilor în SUA, unde adunări similare au loc în fiecare zi, începând apoi un marş spre Ambasada SUA, în pofida măsurilor de distanţare socială aflate în continuare în vigoare pe fondul combaterii COVID-19.

Citeste si...  Hot! Rihanna, aproape ca o vedetă porno!

Ei voiau să-şi exprime astfel mânia după moartea la Minneapolis al lui George Floyd, devenit de atunci un nou simbol al brutalităţii poliţieneşti împotriva comunităţii afro-americane.

„În mod evident, imaginile a ceea ce s-a petrecut cu George Floyd au fost extrem de răscolitoare, la fel ca şi scenele de tulburări şi de violenţe care au loc pe teritoriul SUA”, a declarat duminică ministrul de Externe britanic Dominic Raab.

Raab a refuzat în schimb să comenteze un tweet polemic al lui Donald Trump şi modul în care a gestionat această criză.

Mai multe sute de manifestanţi au organizat de asemenea o adunare în faţa Ambasadei SUA din Berlin, agitând pancarte prin care cereau „Dreptate pentru George Floyd!”, „Încetaţi să ne ucideţi!”.

Un protest similar a avut loc duminică şi la Copenhaga, capitala daneză, unde sute de persoane s-au adunat în faţa Ambasadei SUA pentru a protesta împotriva morţii lui George