Anchete penale în urma protestelor #rezist, la Timișoara. Unii timișoreni s-au trezit citați la Poliție în dosare care privesc instigarea publică. Polițiștii spun că au în lucru două dosare penale referitoare la unele postări pe Facebook.

Oamenii legii spun că s-au sesizat din oficiu și că cercetează astfel de situații tocmai pentru siguranța comunității și a persoanelor care participă la manifestații ca urmare a postărilor pe rețelele de socializare și a unor mesaje prin care oamenii sunt îndemnați la săvârșirea de acte de violență.

„În luna decembrie a anului 2017, pe rețelele sociale, cetățenii au fost invitați să participe la o serie de manifestații publice. Sub protecția anonimatului, a existat tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență)”, transmit reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Timiș.

Polițiștii de la Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș fac cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, în două dosare penale întocmite sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare publică, infracțiune prevăzută de art. 368 din Codul Penal.

Citeste si...  O nouă zi de proteste sindicale

Polițiștii fac apel către cetățenii care vor să participe la manifestări publice să își exercite dreptul la liberă exprimare fără violență și într-un mod civilizat. Cei care sunt martori la infracțiuni sunt rugați să sune la 112.

„Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul 30 din Constituția României. Totuși, aliniatul 7 al acestui articol prevede expres că:  «sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri»”, mai spun reprezentanții IPJ Timiș.

Sute de timișoreni au protestat în stradă, în luna decembrie a anului trecut, față de modificările aduse de Guvern Legilor justiției.