Mai mulţi experţi politici dar şi veterani republicani atrag atenţia că Donald Trump ar putea distruge NATO, organizaţie care a contribuit la menţinerea păcii timp de 66 de ani şi ar putea invita Rusia să comisă agresiuni. Asta, după ce Donald Trump a declarat că că va decide dacă le va veni în ajutor tărilor care solicită spriojinul NATO numai după ce va analiza dacă respectivele ţări „şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de noi”. „Dacă îşi îndeplinesc obligaţiile faţă de noi, răspunsul este da”, a adăugat el.

„Afirmaţii de acest fel fac ca lumea să fie mai periculoasă, iar SUA – mai puţin sigure”, a declarat joi, într-un comunicat, Lindsey Graham, senator din Carolina de Sud, critic al lui Trump şi una dintre principalele voci pe politică externă ale Partidului Republican, precum şi membru al Comisiei pentru Serviciile Armate din Senat.

„Nu-mi pot decât imagina cum aliaţii noştri din NATO, în special statele baltice, se simt după ce au citit comentariile domnului Trump. Ştiu sută la sută sigur cum se simte preşedintele rus Vladimir Putin – este un om fericit”, a spus el.

„Este sfârşitul NATO”, a spus, pentru Reuters, Robert Hunter, fost ambasador american la Alianţa Nord-Atlantică sub preşedinţia lui Bill Clinton.
Întrebată despre afirmaţiile lui Trump, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a spus că UE este conştientă că „trebuie să lucreze mai mult la capacităţile sale de apărare”, dar că SUA trebuie să fie în continuare solidare cu aliaţii lor.

„Este foarte simplu să îţi dai seama că în lumea de astăzi, care este una destul de complicată şi destul de periculoasă, ai nevoie de prieteni”, a declarat Mogherini, într-un discurs susţinut la think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace din Washington.
Într-o scrisoare semnată de un grup bipartizan de experţi în securitate naţională se subliniază că ‘afirmaţiile inflamatorii’ ale lui Donald Trump nu reprezintă interesele Statelor Unite. „Tăria alianţelor noastre se află în centrul acestor interese”, a precizat grupul, din care fac parte republicani de seamă, cum ar fi fostul secretar pentru securitate internă Michael Chertoff şi Eliot Cohen, fost oficial al Departamentului de Stat. SUA trebuie să menţină angajamentele NATO „faţă de toţi aliaţii lor, inclusiv Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania”, se arată în scrisoare. Senatorul american Bob Corker, preşedinte al Comisiei pentru Relaţii Externe, a declarat că angajamentul reciproc este esenţa Alianţei Nord-Atlantice.

Citeste si...
Mark Zuckerberg l-a lăudat pe Trump pentru că este nr 1 pe Facebook

Însă el a adăugat că republicani şi democraţi „devin tot mai exasperaţi că majoritatea membrilor NATO nu îşi onorează obligaţiile” privind cheltuielile militare, a precizat, într-un comunicat, Corker, republican de Tennessee. Răspunzând sugestiei lui Trump că deciziile sale vor depinde parţial de faptul dacă statele care ar fi atacate îşi îndeplinesc angajamentele financiare faţă de Alianţa Nord-Atlantică, fostul diplomat Richard Haass, preşedinte al Consiliului pentru Relaţii Externe, a spus că este important ca NATO sau orice altă alianţă să nu fie văzută doar în termeni de buget. „Mai important este beneficiul net de care au parte SUA din stabilitatea şi securitatea ţării sau regiunii afectate şi preţul pe care SUA l-ar plăti dacă stabilitatea s-ar pierde sau interesele sale ar fi subminate”, s spus Haass pentru Reuters. Articolul 5 al Tratatului de la Washington, care a stat la baza NATO în 1949 şi care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor, a fost invocat o dată – pentru a ajuta la apărarea SUA după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Totuşi, unii experţi minimalizează comentariile lui Trump, chiar dacă le critică. Kurt Volker, care a fost ambasador al SUA la NATO atât în timpul preşedinţiei republicane a lui George W. Bush, cât şi sub administraţia democrată a lui Barack Obama, a spus că nu este recomandabil să se inducă dubii printre adversari privind consecinţele cu care s-ar confrunta în cazul în care ar invada o ţară. „Putin iubeşte asta”, a declarat Volker. Însă el a adăugat că atitudinea europeană generală este să nu ia afirmaţiile lui Trump atât de în serios. „Toată lumea ştie că este campanie electorală”, a precizat el.