Pandemia de coronavirus a lovit şi lumea tenisului, iar consecinţele organizării Adria Tour îşi spun cuvântul. La evenimentul iniţiat de Novak Djokovic în Balcani au participat mai mulţi sportivi, iar cazurile de COVID-19 au început să apară în rândul acestora.

Pe rând, Grigor Dimitrov, Borna Coric, Marko Paniki (preparatorul fizic al lui Djokovic), Kristijan Groh (antrenorul lui Dimitrov), Viktor Troicki şi soţia sa însărcinată au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus.

Novak Djokovic, considerat responsabil pentru consecinţele organizării Adria Tour
Liderul mondial este considerat acum responsabil pentru tot ceea ce s-a întâmplat.Djokovic a revenit la Belgrad şi a fost testat şi el, iar rezultatele sunt aşteptate azi. Alexander Zverev şi Marin Cilic, alţi doi sportivi care au participat la Adria Tour, au fost testaţi şi ei, iar rezultatele sunt negative.

„Djokovic, criticat pentru organizarea evenimentului”, titrează New York Times, care scrie că sârbul se confruntă cu un val de contestatari.

„Trebuie să fii conştient de cine eşti şi de faptul că trebuie să dai un exemplu”, a spus Patrick McEnroe, fost jucător de tenis, care s-a recuperat după ce a fost testat pozitiv la COVID-19.

„Evident că ne pare rău pentru jucători. Ne dorim să-şi revină cât mai repede. Ştiu că au fost multe critici, dar trebuie să fim foarte atenţi, deoarece şi cu măsuri extreme putem ajunge să avem teste cu rezultate pozitive. Nu e nevoie ca jucătorii să se îmbrăţişeze ca să contracteze virusul, deci cu toţii suntem expuşi riscului.

E ca şi când le spui copiilor să poarte cască atunci când se urcă pe bicicletă. Ei spun ‘nu, nu, nu’, se urcă, cad, iar apoi poartă cască. Acum ştim că virusul se poate transmite foarte rapid, aşa că vom fi şi mai atenţi.”, a afirmat şi directorul ATP, Andrea Gaudenzi.

Căpitanul echipei de Fed Cup a Germaniei, Barbara Rittner, l-a criticat pe sârbul Novak Djokovic, din cauza celor trei jucători testaţi pozitiv la COVID-19.

„Este o catastrofă absolută pentru întreaga familie a tenisului. Toată lumea păstrează distanţa şi poartă măşti. Dar la Adria Tour, ei s-au aşezat umăr lângă umăr, fără măşti, au petrecut şi s-au îmbrăţişat fără tricouri. Nu înţeleg pe ce lume trăiesc ei, aparent în propria bulă. Unora succesul li s-a ridicat la cap”, a declarat Rittner, luni, pentru ziarul Stadt-Anzeiger din Koln.

Citeste si...
Alina Gorghiu zice că...poate fii încălcată Constituția?

Numărul 1 al Marii Britanii în tenis, Dan Evans (30 de ani) a declarat că Novak Djokovic „ar trebui să se simtă responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat”, informează BBC.

„Nu cred că trebuiau organizate petreceri ale jucătorilor în care toţi să danseze unii peste alţii”, a mai spus Evans.

Nick Kyrgios şi Chris Evert s-au numărat şi ei printre cei care au criticat desfăşurarea Adria Tour.

Jucătorii prezenţi la Adria Tour au petrecut după meciuri. Imaginile au apărut pe reţelele sociale. VIDEO

În Serbia şi Croaţia, pentru că măsurile de distanţare nu sunt obligatorii, acestea nu au fost aplicate şi participanţii au fost văzuţi jucând baschet, fotbal, tenis, îmbrăţişându-se în faţa publicului, atât la Belgrad, unde a avut loc prima etapă a Adria Cup, cât şi la Zadar.

La primul turneu, de la Belgrad, spectatorii din tribune nu au păstrat distanţa socială şi nu au purtat măşti. Jucătorii s-au îmbrăţişat pe teren, iar Djokovic a postat apoi fotografii cu o petrecere a jucătorilor după meciuri.

Adria Tour, turneu organizat de liderul mondial Novak Djokovic
Tenisul profesionist a fost suspendat la nivel global în luna martie din cauza pandemiei de coronavirus, iar ATP şi WTA plănuiesc reluarea turneelor din luna august. Organizatorii US Open intenţionează să organizeze Grand Slam-ul de la New York la finele lunii august, dar fără spectatori şi cu măsuri de igienă stricte.

Finala turneului de la Zadar, în care urmau să joace Novak Djokovic şi rusul Andrei Rublev, a fost anulată.

Circuitul Adria Tour, organizat de Djokovic în Balcani pentru a strânge bani în scopuri caritabile şi pentru a oferi unor jucători meciuri într-un sezon competiţional suspendat, a început cu etapa de la Belgrad, câştigată de austriacul Dominic Thiem, şi ar urma să continue cu o a treia etapă, în Bosnia (Banja Luka, 3/4 iulie), după ce turneul din Muntenegru (27/28 iunie) a fost anulat.

La fiecare turneu participă opt jucători, împărţiţi în două grupe de câte patru, urmând să joace fiecare cu fiecare. Sistemul de joc este cel mai bun din şapte ghemuri, cu un tiebreak normal.