Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că nu are niciun motiv să demisioneze, în urma cererii preşedintelui Klaus Iohannis, considerand că afirmaţiile şefului statului nu îşi aveau rostul.

„Nu văd niciun motiv pentru care să demisionez. Nu aş putea spune că mă afectează, dar este un gest şi o declaraţie care nu îşi avea rostul acum acest mod de lucru poate duce la o slăbire a încrederii in plan extern și nu trebuia făcut. Dincolo de supărări şi frustrări trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, a declarat Viorica Dăncilă, la România TV.

De asemenea, premierul a declarat că nu avea nevoie de mandat pentru a se deplasa în Israel şi că declaraţiile preşedintelui cu privire la anumite „înţelegeri secrete cu evreii” sunt revoltătoare şi îngrijorătoare.

„Sunt convinsă că s-a aflat pentru că atitudinea domnului preşedinte nu a pus într-o lumină proastă preşedintele sau premierul, aprecierile sunt la nivel naţional şi acest lucru nu trebuie să se întâmple. Am fost concentrată pe întâlnirile pe care le-am avut şi am privit vizita ca pe un lucru bun pentru România. Din păcate domnul preşedinte nu a înţeles acest lucru, nu a înţeles că am fost în Israel şi nu aveam nevoie de mandat, am fost în Israel pentru a avea anumite acorduri pe dezvoltare economică. Vizita şi întâlnirea cu premierul israelian a fost axată mai mult pe componenta economică . Am vorbit despre investiţii, spitale, medicină şi o şedinţă de guven comună în iulie a acestui an. Nu am fost pentru interese personale, aşa cum a lăsat să se înţeleagă domnul preşedinte”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la România Tv.

Întrebată cum comentează întrebările preşedintelui cu privire la anumite „înţelegeri cu evreii”, Dăncilă a afirmat: „Este îngrijorător şi revoltător. Întâlnirile au avut loc la nivel înalt şi ca să vii cu asemenea afirmaţii este total nepotrivit, ca să folosesc un cuvânt elegant”.

Legat de memorandumul adoptat în şedinţa de Guvern, privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, premierul spune că a procedat corect deoarece era nevoie de o platformă de discuţie în baza căreia să fie consultat şi preşedintele.

Dăncilă explică de ce nu a mers la Cotroceni: Preşedintele mă chema ca la şcoală. Sunt premier

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că a refuzat să onoreze invitaţia preşedintelui la Cotroceni deoarece a văzut declaraţiile şefului statului care arătau ca şi cum era chemat un elev la şcoală.

„Şi înainte aprecierile şi modul de exprimare ale preşedintelui m-au jignit şi de aceea nu am mers la Cotroceni. Am încercat să păstrez echilibrul, să am o bună colaborare, am sunat pentru a-i comunica preşedintelui, era într-o întrunire. Am comunciat că nu o să mă prezint la Cotroceni, am sperat ca preşedintele să sune să discutam, dar reacţia a fost una publică”, a declarat Viorica Dăncilă, la România TV.

Citeste si...
Povestea miliardarului care a fost nevoit să doarmă în mașină din cauza sărăciei. Azi toți contribuim la averea sa

Liviu Dragnea spune că premierul Viorica Dăncilă nu are să-şi dea demisia aşa cum i-a cerut preşedintele Klaus Iohannis.

„Doar atâta spun, nu are de ce să-şi dea demisia şi are suportul nostru”, a spus Liviu Dragnea. 

Şeful PSD a respins acuzaţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind „secretomania” vizitei în Israel a sa şi a premierului. 

„N-a fost niciun fel de secretomanie. N-a fost nimic ascuns. A fost solicitare în Biroul Permanent al Camerei, s-a aprobat. Am dat şi comunicat după întâlnire”, a spus Dragnea, adăugând că, în Israel, el şi premierul a avut „întâlniri separate”. 

„ La cine trebuia să cerem voie ca să părăsim ţara?”, a mai comentat şeful PSD. 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut, vineri, public demisia premierului Viorica Dăncilă, despre care a spus că nu face faţă poziţiei de prim-ministru. „Retrag încrederea doamnei Dăncilă. Nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. Solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României”, a spus preşedintele. 

Şeful statului a criticat decizia premierului de a nu veni la discuţiile pe tema conflictului Guvern-PSD-BNR, dar şi adoptarea în sedinţa executivului a memorandumului secret privind mutarea ambasadei României de la Tel-Aviv la Ierusalim. 

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că vizita în Israel a premierului Viorica Dăncilă şi a şefului PSD, Liviu Dragnea, are o serie de „ciudăţenii”. Şeful statului a afirmat că premierul nu a avut un mandat, iar în privinţa lui Dragnea nu ştie care sunt„dedesubturile acestei abordări”.

„Această vizită pe care o fac premierul şi, se pare, preşedintele Camerei Deputaţilor, are câteva ciudăţenii. Dna prim-ministru a plecat fără mandat. A vorbit doar în numele şi pentru Guvern şi nu pentru România. Însă nu acest lucru m-a îngrijorat cel mai mult, ci secretomania în care s-a organizat această plecare. Nu am mai pomenit ca un premier al României să plece într-o vizită externă, să anunţe seara târziu înainte de plecare acest lucru, fără să anunţe agenda, fără să se ştie de fapt ce caută acolo. Aşa în vizită turistică poate să plece oricine oricând, dar dacă pleacă persoana care conduce Guvernul ar trebui să se ştie mai multe. În ceea ce priveşte vizita preşedintelui Camerei, mai mare secret. S-a aflat că a plecat acolo, doar după ce a ajuns acolo. Nu ştiu care sunt dedesubturile acestei abordări, cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evreii”, a spus Iohannis.