Premierul Viorica Dăncilă a anunțat după ședința CEx că va merge în Parlament săptămâna viitoare pentru votul de încredere. Ea a precizat să nu a decis dacă votul va fi pentru restructurarea Guvernului sau pentru o simplă remaniere.

Am vorbit despre situația Guvernului la acest moment și am hotărât ca săptămâna viitoare să mergem în Parlament. Am subliniat de multe ori că nu ne este teamă. Vom merge în Parlament astfel încât să obținem votul de încredere. Vreau să subliniez faptul că ne dorim să avem votul de încredere al Parlamentului, dar în cazul în care nu obținem acest vot de încredere, Guvernul nu cade”, a spus Dăncilă, după ședința CEx.

Ea a mai spus că nu a decis încă dacă va cere vot pe restructurarea Guvernului sau va merge pe varianta remanierii, iar acest lucru va fi decis într-un nou CEx.

Ea a confirmat varianta avansată de mai mulți lideri social-democrați, în cazul în care va fi decisă restructurarea: vor fi 20 de portofolii – 19 ministere plus premierul.

„Noi nu am plecat neapărat de la numărul de voturi de care avem nevoie. Prima dată cred că este important să decidem dacă vrem restructurare sau remaniere. Am vorbit în eventualitatea în care mergem pe restructurare vom merge pe 19 ministere și premierul. Dacă mergem pe remaniere trebuie să vorbim cu deputații și senatorii. Depinde decizia CEx și de discuțiile pe care le vom avea cu deputații și senatorii. Vom vedea. Mă voi consulta cu juriștii și voi vedea care este situația”, a spus Dăncilă.

Primarul general al Capitalei, a spus că a fost unanimitate în CEx pe tema restructurării Guvernului și a precizat că vor rămâne 20 de ministere. „Toată lumea a fost de acord”, a spus ea.

În ceea ce privește votul de miercuri, din Parlament, Firea a spus: „Nu avem de ce să nu credem cele afirmate de colegii noștri. Din moment ce s-a venit cu propunerea asta, cu siguranță există și voturile necesare”.

„Numărăm în continuare. Se discută în Parlament. Sigur nu poți să fii niciodată”, a spus și Paul Stănescu.

El a adăugat că, dacă restructurarea Guvernului nu primește suficiente voturi în Parlament, „Guvernul rămâne în forma actuală și ne așteptăm la moțiunea de cenzură”.

Premierul Viorica Dăncilă merge miercuri în Parlament pentru a obține un vot pentru restructurarea Guvernului, potrivit unor surse din partid. Cabinetul va fi redus la 20 de ministere, mai spun sursele.

Social democrații s-au reunit luni în ședința CEx pentru a discuta situația guvernamentală și pentru a decide dacă PSD îl susține în continuare pe Teodor Meleșcanu pentru șefia Senatului. Conform unor surse din partid, Viorica Dăncilă ar vrea să vină cât mai repede în Parlament pentru un vot prin care să își reîntregească echipa guvernamentală, însă mai mulți lideri PSD nu sunt de acord cu această variantă pentru că social democrații nu au certitudinea că reușesc să adune o majoritate cu ajutorul cărora să treacă restructurarea Guvernului.

Citeste si...  Un preot refuză să îngroape morţii care apelează la o firmă de pompe funebre. Motivul e uluitor

„Încercăm să conturăm o majoritate”, a declarat Viorica Dăncilă înainte de ședința Comitetului Executiv Național.

În acest moment, social democrații ar mai avea nevoie de cel puțin 19 voturi pentru a trece Guvernul, în condițiile în care PSD are 204 parlamentari, iar Viorica Dăncilă a obținut sprijinul unei părți din grupul minorităților, aproximativ 10 parlamentari. Liderii PSD au încercat negocieri cu o parte din parlamentarii ALDE dar și cu cei de la PMP. De la ALDE, social democrații ar putea primi cel mult 5-6 voturi, spun surse din partid.

„Acum nu avem încă destule voturi, însă discuții există. Putem să venim cu Guvernul în Parlament pentru vot, pentru că și dacă e respins la vot, Guvernul nu e demis, dar o astfel de mutare ne vulnerabilizează”, spun surse din PSD.

Înaintea ședinței CEx, doi lideri din teritoriu, Dumitru Buzatu și Șerban Valeca au declarat că ar trebui ca PSD să aștepte moțiunea de cenzură a Opoziției. Cei doi au declarat că dacă se dorește testarea majorității Opoziția să depună o moțiune de cenzură, nu Guvernul să vină în Parlament.

„De obicei se vine în Parlament când vom avea voturile necesare. Când vom avea voturile şi totul este ok, vom veni în Parlament la solicitarea Guvernului. Momentan, nu trece nicio moţiune. Când o să fie necesar, Guvernul o să solicite acest lucru şi o să vină la Parlament”, a declarat și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

În același timp, ar putea apărea probleme în ceea ce privește moțiunea Opoziției, dacă PSD face rost de majoritate pentru restructurarea Cabinetului. Dacă moțiunea este depusă și până la votul pe moțiune Viorica Dăncilă vine în Parlament și adună 233 de voturi pentru a trece Guvernul, moțiunea rămâne fără obiect pentru că odată votată restructurarea, Viorica Dăncilă va avea un nou Guvern.

Social democrații discută și despre propunerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, gândită ca o mișcare care să rupă din ALDE. Cum propunerea nu a avut efectul pe care și-l dorea PSD, va fi analizată din nou nominalizarea pentru președinția Senatului. Înainte de CEx, secretarul general al PSD, Mihai Fifor, senator al partidului, a declarat însă că PSD îl susține în continuare pe Meleșcanu.