Alegerile locale intră în linie dreaptă. Deja a început campania electorală neoficială și țara a început să fie împânzită de reclame electorale mai mult sau mai puțin asumate, iar internetul din spațiul românesc e plin de ofertele candidaților la diferitele primării și consilii județene. În acest context apare o anomalie în cursa alegerilor la Primăria Generală a Bucureștiului – Opoziția caută om să o bată pe Firea, nu un gospodar care să rezolve problemele Capitalei! Este opinia lansată de analistul politic Sarmiza Andronic.

Știm că în proporție de 90 la sută alegerile se vor desfășura într-un singur tur de scrutin la primari și prin vot majoritar într-un singur tur la șefii de consilii județene.

Bucureștiul este însă un caz aparte, un caz care influențează capital alegerile la primăriile de sector și se propagă apoi și în țară… cel puțin în marile centre urbane. Primatul general al Capitalei pe funție, Gabriela Firea, a anunțat deja că va candida pentru un nou mandat din partea PSD. De partea cealaltă liberalii au anunțat că musai vor merge singur în alegerile locale și vor pune candidat la Primăria Capitalei un liberal și surse din tabăra liberală susțin că e foarte probabil că actualul ministru al Muncii și președinte al PNL București, Violeta Alexandru, să asume o astfel de candidatură.

USR și PLUS vor merge probabul pe mâna fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, eliminându-l din cursă pe Nicușor Dan, mult mai bine plasat în sondaje, dar care nu este deloc dorit de conducerea centrală a USR. E de așteptat ca în aceste condiții Nicușor Dan să candideze independent. PMP va pune cu siguranță candidat, în timp ce s-ar putea ca Pro România să meargă în asociere cu PSD. Foarte probabil ca și ALDE să meargă pe propriile picioare. Cu siguranță vor apărea și alți candidați susținuți sau nu de anumite partide mai mici sau pe candidaturi independente.

Citeste si...  LAURA CHIRIAC A DEMISIONAT DIN FUNCTIA DE CONSILIER!

În acest context analistul Sarmiza Andronic a făcut o observație interesantă în cadrul unei dezbateri la Antena 3. Ea susține că felul de a acționa a partidelor de la Putere este unul destul de ciudat – ”Nu se caută un bun candidat, un manager și un gospodar pentru București, ci un om care să o poată învinge pe Gabriela Firea”:

”Cred că se pune greșit problema desemnării candidatului la Primăria București din partea tuturor partidelor. Nu se gândeste niciun partid cine este un bun manager și cine cunoaște cu adevărat problemele locuitorilor Capitalei. Toate partidele sunt mobizate să aleagă un candidat care să o bată pe Firea, nu să facă ceva pentru bucureșteni. Din păcate va fi din nou un vot politic. Din nou vom avea un vot negativ.

”Daca până la sfărșitul lunii nu vom avea candidații, care să aibă timp să-și construiască proiectele, vom avea din nou doar un vot politic, cu proiecte făcute la repezeală”, a spus analistul politic în cadrul emisiunii televizate.