Cercetatorii finlandezi au demonstrat că anumiți câini special antrenați pot detecta COVID-19 rapid și ieftin, dar, până acum, abilitatile lor a fost foarte rar folosită pentru a controla pandemia, scrie DW.com.

Europa este în impas în fața celui de-al doilea val de COVID-19, cu rate de infecție în creștere și pierderi economice tot mai mari. Belgia tocmai a anunțat că nu va mai testa persoanele asimptomatice, chiar dacă au fost în contact cu cineva care are boala, deoarece durata de procesare a testelor este prea mare. Alte țări europene se luptă, de asemenea, să continue testarea și detectarea timpurie a infectărilor.

Între timp, într-o mică cabină din aeroportul din Helsinki și pentru o mică recompensă, câinele de salvare Kossi are nevoie de doar câteva secunde pentru a detecta dacă cineva are coronavirus.
Cercetatorii finlandezi susțin despre COVID că poate fi detectat de câini

Dacă câinii precum Kossi ar fi folosiți mai des, mulțimile de potențiali purtători de viruși ar putea fi detectați în timp util pentru o fracțiune din cost, fără niciun disconfort fizic care însoțește testul curent PCR.

Cercetatorii finlandezi susțin că un câine poate adulmeca și identifica imediat dacă cineva a contractat virusul cu până la cinci zile înainte de apariția simptomelor care ar determina izolarea cazului. „Un câine ar putea salva cu ușurință atât de multe vieți”, a declarat cercetătorul veterinar al Universității din Helsinki Anna Hielm-Bjorkman pentru DW, care spune precizia detectării este de aproape 100%.

Inițial a fost ideea ei să vadă dacă Kossi, un câine care are abilități excepționale în detectare a bolilor, își putea redirecționa aptitudinile pentru a detecta noul virus. „I-au trebuit șapte minute să-și dea seama ce anume caută”, a spus Hielm-Bjorkman. “Deci, asta ne-a lăsat fără cuvinte”.

Susanna Paavilainen, directorul executiv al fundației Wise Nose și femeia care a salvat-o pe Kossi de eutanasie într-un adăpost spaniol în urmă cu opt ani, a început imediat recalificarea câinilor pentru a detecta noul coronavirusul.


Citeste si...
Vezi ce măsuri anti coronavirus se iau la frontiera României