Cercetatorii au descoperit
Featured, Life

Cercetatorii au descoperit unde se află particula lui Dumnezeu

În 2012, directorul general al CERN, Rolf Heuer, anunța că cercetătorii au descoperit ”Particula lui Dumnezeu”, sau cum a fost denumt științifc bosonul Higgs. Anunțul i-a luat prin suprindere pe toți ceilalți oameni de știință.

Cercetătorii au descoperit ”Particula lui Dumnezeu” Anunțul a fost făcut la Geneva de către Rolf Heuer în iulie 2012. Acesta a confirmat că două echipe separate au făcut această descoperire. Echipele lucrau la Large Hadron Collider. Toți sunt mai mult de 99% siguri că au descoperit bosonul Higgs, alias Particula lui Dumnezeu.

Particula mult-căutată poate completa modelul standard al fizicii explicând de ce obiectele din universul nostru au masă. Rolf Heuer spune că făcând acest lucru, se va putea afla de ce galaxiile, planetele și chiar oamenii au dreptul de a exista.

Cercetatorii au descoperit
„Avem o descoperire. Am observat o nouă particulă în concordanță cu un boson Higgs.”, a spus Heuer la seminar.

La întâlnire au fost patru teoreticieni care au ajutat la dezvoltarea teoriei Higgs în anii 1960, inclusiv Peter Higgs însuși.

Unde se află și ce rol are
Au dezvoltat programe sofisticate de simulare și analiză pentru a identifica tipare asemănătoare cu Higgs. Totuși, este mai ușor să cauți fața unui prieten într-un stadion sportiv plin de 100.000 de oameni decât să cauți un eveniment asemănător lui Higgs printre trilioane de coliziuni, spun specialiștii.

Deși preliminare, rezultatele arată o așa-numită cinci-sigma de semnificație. Asta înseamnă că există doar o șansă dintr-un milion ca semnalul asemănător lui Higgs, observat de echipe, să fie un accident statistic.

Particula lui Dumnezeu, numită boson Higgs, a fost prezisă în 1964 pentru a ne ajuta să înțelegem crearea universului. Mulți au vorbit teoretic despre o explozie masivă cunoscută sub numele de Big Bang.

Cercetatorii au descoperit
                   Cercetatorii au descoperit unde se află particula lui Dumnezeu

Particula a fost numită după Peter Higgs, unul dintre fizicienii care i-a propus existența, dar mai târziu a devenit cunoscută popular ca „Particula lui Dumnezeu”. Descoperirea ar fi un concurent puternic pentru Premiul Nobel.

În iulie 2012, oamenii de știință de la Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare au anunțat că vor găsi o particulă pe care au descris-o ca fiind asemănătoare cu Higgs. Dar au încetat să spună în mod concludent că este aceeași particulă sau este o versiune a acesteia.

Particula lui Dumnezeu a schimbat fața fizicii
Ulterior anunțul descoperirii acestei particule a distrus orice calcul făcut de fizicieni.

„Indiferent dacă este sau nu un boson Higgs este demonstrat de modul în care interacționează cu alte particule și proprietățile sale cuantice, a spus CERN în declarație.

După verificare, oamenii de știință au spus că datele „indică cu tărie că este un boson Higgs”.

Rezultatele au fost anunțate într-o declarație de CERN cu sediul la Geneva și publicate la o conferință de fizică din Alpii italieni. Descoperirea a fost făcută la zdrobitorul atomic al CERN. Dispozitivul se află la granița elvețiană-franceză și a costat 10 miliarde de dolari. În paralel, în România, la Măgurele, există un proiect asemănător, care tot asta și-a propus să dovedească. Este vorba de cel mai mare laser din lume, iar echipele de acolo muncesc din greu pe marginea aceleiași teorii.

Cercetatorii au descoperit
Aici au fost create coliziuni de protoni cu energie ridicată pentru a investiga cum a ajuns universul așa cum este. Existența particulei ajută la confirmarea teoriei conform căreia obiectele își câștigă dimensiunea și forma. Acest lucru are loc atunci când particulele interacționează într-un câmp energetic cu o particulă cheie, bosonul Higgs. Cu cât atrag mai mult, cu atât va fi mai mare masa lor.

blank