Ibuprofenul, medicamentul cel mai des utilizat împotriva durerilor și a inflamațiilor, crește cu 31% riscul provocării unui stop cardiac dacă este administrat în cantități mari și fără indicații de la medic. Acest lucru îl dovedește studiul realizat de cercetătorii din Danemarca,scrie The Guardian.

Alte medicamente de analgezice, prezintă un risc și mai mare, potrivit aceluiașI studiu. De exemplu, Diclofenacul este considerat cel mai periculos, întrucât crește riscul de stop cardiac cu 51%.

Profesorul Gunnar Gislasom de la Universitatea din Copenhaga, spune că permiterea ca aceste medicamente să fie cumpărate fără prescripție medicală și fără sfaturi de la doctori ar trebui să atragă un semnal de alarmă publicului.

“Descoperirile ne reamintesc că medicamentele NSAIDs nu sunt tocmai inofensive. Diclofenacul şi ibuprofenul, două dintre cele mai comune medicamente, sunt asociate cu un risc semnificativ de producere a unui stop cardiac”, adaugă Gunnar Gislason.
Cercetarea arată că aproximativ 29.000 de pacienți au făcut un stop cardiac între anii 2001 și 2010 în Danemarca.

Citeste si...  Criminalul de la Caracal avea complici? După arestarea lui Dincă, mama Alexandrei a fost sunată de un bărbat

Profesorul a mai afirmat că doza maximă de ibuprofen trebuie să fie de maximum 1.200 mg pe zi.
Alte studii demonstrează faptul că medicamentele NSAID produc o schimbare a ritmului cardiac, acestea pot duce la cedarea inimii, dar și la creșterea riscului de atac de cord și de accident vascular cerebral dacă sunt administrate în cantități mari.

“Medicamentele NSAIDs ar trebui folosite cu precauţie şi având indicaţii valide. Ele ar trebui evitate de persoanele care au probleme cardiovasculare. Nu cred că aceste medicamente ar trebui vândute în supermarketuri sau staţii de benzinărie, unde nu se pot oferi sfaturi profesionale în legătură cu modalitatea de administrare”, spune profesorul Gunnar Gislason.