Anthony Fauci, considerat vocea raţiunii ştiinţifice în Statele Unite în pandemia de COVID-19, şi-a exprimat vineri îndoieli cu privire la siguranţa vaccinurilor dezvoltate în prezent de Rusia şi China, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Sper cu adevărat că ruşii şi chinezii îşi testează vaccinurile înainte de a le administra”, a declarat Anthony Fauci în timpul unei audieri în Congresul american. „Să afirmi că dispui de un vaccin gata de a fi distribuit înainte chiar de a-l testa este, după părerea mea, problematic, ca să nu spun mai mult”, a adăugat respectatul director al Institutului american de Boli Infecţioase. El consideră că SUA nu vor fi nevoite să depindă de vaccinurile altor ţări.

Rusia a anunţat săptămâna aceasta că speră să înceapă producţia industrială a două vaccinuri COVID-19 concepute de cercetătorii din centrele de cercetare de stat începând din septembrie sau octombrie. Kiril Dmitriev, preşedintele unui fond suveran ce finanţează dezvoltarea unuia din cele două vaccinuri, a comparat cursa actuală pentru obţinerea vaccinului anti-COVID-19 cu cucerirea spaţiului. „Americanii au fost uimiţi când au auzit semnalul Sputnik-ului”, primul satelit lansat de URSS în 1957, a declarat Dmitriev pentru canalul american de ştiri CNN. „Cu vaccinul va fi la fel. Vom fi primii”.

Moscova nu împărtășit datele ştiinţifice care să susţină siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor sale.

Cursa vaccinurilor

Mai multe proiecte care urmăresc obţinerea unui vaccin au arătat rezultate încurajatoare, inclusiv încercările unui institut chinez de cercetare militară realizate în comun cu grupul farmaceutic CanSino Biologics. Armata chineză a autorizat utilizarea acestui vaccin în rândurile militarilor la sfârşitul lunii iunie, chiar înaintea începerii ultimelor faze ale testării.

Pe de altă parte, trei vaccinuri dezvoltate în statele occidentale se află în ultima fază a studiului clinic pe oameni: unul de către compania americană Moderna, altul de către universitatea Oxford în parteneriat cu laboratorul AstraZeneca şi un al treilea de către alianţa germano-americană BioNTech / Pfizer.

Citeste si...
Mugur Isărescu s-a decis: Se duce să fie audiat in Parlament