Andrea Agnelli, preşedintele Asociaţiei Cluburilor Europene (ECA), le-a cerut membrilor acestei organizaţii să susţină reforma UEFA Champions League, ce ar urma să intre în vigoare în 2024.

Noul format al UEFA Champions League: 36 de echipe
La adunarea generală a ECA, Agnelli, care este şi preşedintele lui Juventus, a indicat că noul format al Ligii Campionilor ar putea fi oficializat „peste câteva săptămâni”.

„În câteva săptămâni, totul ar trebui să fie mai mult sau mai puţin rezolvat”, a spus italianul, confirmând că există un consens în legătură cu faza grupelor, care ar urma să aibă 36 de echipe, faţă de 32 în prezent.

El a subliniat că principala întrebare deschisă este atribuirea acestor „patru locuri suplimentare”. Se pune întrebarea dacă trebuie acordat un loc unei a patra echipe franceze, câştigătoarei unui campionat de planul doi sau unor cluburi prestigioase pe baza trecutului lor în cupele europene.

Asociaţia ligilor europene (European Leagues) vrea ca accesul în cupele europene să fie condiţionat de rezultatele obţinute în campionate, în timp ce un sistem bazat pe „coeficientul UEFA” ar favoriza cluburi ca Arsenal, Borussia Dortmund sau Liverpool, chiar după un sezon ratat.

În afară de acest aspect, trecerea la aşa-numitul sistem elveţian a fost de acum acceptată, iar cluburile sunt „foarte, foarte aproape de o Ligă a Campionilor ideală”, a spus Agnelli.

Noul format din UEFA Champions League, inspirat din turneele de şah
Potrivit acestui format inspirat de turneele de şah, actuala fază a grupelor cu 8 grupe de câte 4 echipe, fiecare disputând 6 meciuri în format tur-retur pentru a accede în optimi de finală, ar lăsa locul unei grupe unice cu 36 de echipe.

Din 2024, fiecare echipă ar juca 10 meciuri împotriva a 10 adversari diferiţi, un mini-campionat sinonim cu o mai mare expunere mediatică, deci şi cu creşterea drepturilor TV, după care ar urma faza meciurilor eliminatorii.

Andrea Agnelli a dezvăluit că ideea a aparţinut fostului mare portar olandez Edwin Van der Sar, acum director executiv al lui Ajax Amsterdam.

Noul format din UEFA Champions League: decizia va fi luată pe 2o aprilie
Iminenţa unui acord referitor la viitoarea formulă a Ligii Campionilor pune capăt deocamdată zvonurilor despre înfiinţarea unei Superligi rezervate marilor cluburi europene, zvonuri care au agitat fotbalul de pe continent în toamna anului trecut.

„În ce priveşte speculaţiile, ele există de vreo douăzeci de ani”, a afirmat Agnelli, în condiţiile în care această ameninţare recurentă cu secesiunea le permite marilor cluburi să facă presiuni asupra UEFA pentru a-şi apăra interesele.

Potrivit lui Agnelli, avantajele noului format al Ligii Campionilor au fost recunoscute „de toată lumea”. El i-a mulţumit preşedintelui UEFA, Aleksander Ceferin, pentru discuţiile productive de anul trecut.

O decizie referitoare la reformă poate fi luată doar de comitetul executiv al UEFA, unde Agnelli este de asemenea membru. Congresul UEFA, cu participarea tuturor federaţiilor naţionale, va avea loc pe 20 aprilie.


Citeste si...
Financial Times: Comisia Europeană ia zeci de miliarde de euro de ţări central şi est-europene ca să ajute Spania, Italia şi Grecia