Artistul grafic Milton Glaser, cofondator al New York Magazine şi creatorul faimosului logo „I ♥ NY”, realizat pentru o campanie de turism din anii 1970, a murit în urma unui atac cerebral. Devenit celebru și multiplicat pe milioane de tricouri, hanorace, căni și alte suveniruri, celebrul logo are o istorie pe cât de veche pe atât de interesantă: practic, a „salvat” la propriu orașul New York într-un moment critic, al șomajului și declinului economic.

„I ♥ NY” a devenit rapid o emblemă în întreaga lume şi este unul dintre logo-urile cel mai des imitate din istorie. Glaser a spus ulterior că a fost „consternat de ceea ce s-a întâmplat acestei idei simple”, ,scrie BBC.

Glaser, născut în New York, a murit vineri în Manhattan în urma unui accident vascular cerebral. El suferea şi de insuficienţă renală.

Milton Glaser a realizat şi faimosul afiş psihedelic pentru Bob Dylan
Pornind de la un autoportret al lui Marcel Duchamp şi împrumutând din arta islamică, el a realizat o siluetă a muzicianului. Posterul a fost inclus în albumul „Greatest Hits” (1967) şi a fost cumpărat de 6 milioane de oameni.

Milton Glaser s-a născut în New York, în 1929. A studiat la Cooper Union for the Advancement of Science and Art din Manhattan şi la Academia de Arte din Bologna (Italia).

Citeste si...
Protest mare în fața Ministerului Muncii

În 1954, a pus bazele Push Pin Studios împreună cu trei colegi de la Cooper Union şi a ajutat la implementarea unui nou limbaj în arta advertorială, inspirându-se din Art Nouveau ori animaţii din anii 1930.

În 1968, Glaser a cofondat New York Magazine şi a fost directorul de design al publicaţiei timp de nouă ani. În 1974, a înfiinţat propria firmă de design, Milton Glaser Inc.

În anii 70, artistul a realizat logo-ul „I ♥ NY”, pro-bono, pentru a sprijini promovarea turismului în oraşul natal, pe fundalul unui val de infracţiuni şi a unei crize financiare

Ideea i-a venit în timp ce se deplasa cu un taxi şi a expus-o pe un plic, care se află acum în colecţia permanentă a Museum of Modern Art (MoMA).

După atacurile din 11 septembrie 2001, Glaser a lansat o variantă modificată a logo-ului
El cuprindea o inimă rănită şi textul era „I ♥ NY MORE THAN EVER”, scrie New York Times.

Milton Glaser este cunoscut şi pentru realizarea simbolului şi afişului internaţional Sida pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a logo-ului Brooklyn Brewery şi a unei reclame pentru serialul „Mad Men”.