Co-președintele ALDE, Daniel Constantin a părăsit sala de ședință a Delegaţiei Permanente a ALDE care s-a reunit, duminică, pentru a decide data la care va fi ales un preşedinte unic al partidului.
Întrunirea are loc în contextul unor tensiuni între taberele formate în jurul celor doi președinți, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin.

”În cadrul coaliției, deciziile se iau cu cele trei semnături. Vedeti aici oameni care conduc filiale și care nu sunt consultați. Am tras un semnal de alarmă. Există un pericol ca deciziile să se ia chiar de oameni din afara ALDE. Problema noastră este legată de modul în care s-au luat deciziile pe chestiuni importante. Dimineață am discutat aproape două ore cu Tăriceanu și am încercat să creăm un mecanism de transparentizare, de participare colectivă. Nu cred că se poate lua azi o decizie. Forul pe care-l vedeți în sală nu este statutar. Indirect, se încalcă și legea partidelor politice”, a declarat co-președintele ALDE Daniel Constantin.

Tensiunile dintre Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu au fost provocate de data viitorului Congres. În timp ce Tăriceanu îşi doreşte un congres cât mai rapid, la sfârşitul lunii aprilie, Constantin vrea ca alegerile interne să înceapă în teritoriu, urmând ca cei aleşi în organizaţiile judeţene să decidă cine va fi viitorul preşedinte al partidului.

”Există o situaţie oarecum tensionată în interiorul ALDE. Există anumite filiale care vor să facem un Congres de jos în sus şi alte filiale care vor să facă un congres de sus în jos”, a declarat, recent, Daniel Constantin.

31 de organizaţii judeţene ale ALDE s-au exprimat în favoarea alegerii mai rapide a unui preşedinte.