Alba Iulia, gazda unei sedinte de guvern solemna Dancila fiecare copil din România va primi o primă anuală de 600 de lei din partea statului, dacă părinţii îi vor deschide un cont individual de economii Junior Centenar. Dancila a aprobat într-o şedinţă solemna organizată la Alba Iulia programul ”gROwth”, care va dezvolta un mecanism activ de economisire, cu o dobândă anuală de 3%. Banii vor putea fi retraşi doar după împlinirea vârstei de 18 ani.Adeclarat premierul Dancila la Alba Iulia

„Instituim astăzi la Alba Iulia un mecanism de economisire pentru copii,” a anunţat premierul Dancilă în deschidere şedinţei solemna. ”Toţi copiii din România vor fi puşi până la 18 ani într-un mecanism activ de economisire. Statul va deschide un cont special de economisire. Statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual. Banii economisiţi poţi fi retraşi după împlinirea vârstei de 18 ani. Banii economisiţi nu se impozitează şi primesc de la buget o dobândă anuală de 3%, stimulativă.

Continuăm dezvoltarea unor instrumente de piaţă. Avem în vedere creşterea valorii adăugate, concomitent cu valorificarea produselor autohtone. Ne propunem crearea unei surse de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural, odată cu garantarea veniturilor agricultorilor, pentru a evita migraţia către mediul urban. Adoptăm azi un act normativ prin care instituim acest mecanism capabil să susţină fermierii şi fermele româneşti pe piaţă internă şi pe cele externe.”

„Tot azi vom aproba două memorandumuri în domenii prioritate pentru România. Acordul în domeniul construcţiilor. Un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei pentru sectorul construcţiilor. Ne angajăm să luăm măsuri de sprijinire a educaţiei. Avem în vedere creşterea sumelor în educaţie cu cel puţin 15% anual faţă de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB. Devansarea creşterii salariale prevăzută. Acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice. Acordarea unei sume de până la 5.000 euro pentru achiziţia şi modernizarea locuinţei precum şi pentru cumpărarea terenului pentru cei din mediul rural”, a mai amintit Dăncilă.

„Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei. În cazul în care, la finele anului calendaristic, suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă”, se arată în ordonanţa aprobată la Alba Iulia.

Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei şi poate fi orice copil care îndeplineşte următoarele condiţii: este cetăţean român şi nu a împlinit vârsta de 18 ani.

Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi.

“În contul individual de economii Junior Centenar se pot depune, de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând sume de bani în lei, prin virament, mandat postal prin oficiile Poştei Române sau în numerar prin caseriile unităţilor Trezoreriei Statului. Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot face obiectul unei tranzacţii, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancţiunea nulităţii actelor respective”, se arată în ordonanţă.

Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărui nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte, la scadenţa depozitului, când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani.

Citeste si...
România, record MONDIAL: Mii de persoane s-au strâns la Alba-Iulia pentru a realiza cea mai mare hartă formată din oameni

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepţia unor cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces sau în cazul decesului minorului.

La împlinirea vârstei de 18 ani, titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.

Prima de stat se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului Dancila şi se suportă din bugetul anual aprobat potrivit legii pentru Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. În cazul copiilor ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, de punerea anuală minimă de 1200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern mai figurează o ordonanţă de urgenţă şi două proiecte de hotărâre, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului remis Mediafax.

Ordonanţa modifică articolului 1 din Legea nr.49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război. ”Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă o indemnizaţie după cum urmează:

a) invalizilor de război: – 1.500 de lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate; – 1.000 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate; – 900 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate;

b) veteranilor de război: – 600 de lei lunar.

c) văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit: – 600 de lei lunar.

Primul proiect de hotărâre vizează aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfăşurării şi finanţării, în anul 2018, a paradei militare naţionale prilejuite de data de 1 Decembrie-Ziua Naţională a României.

Cel de-al doilea proiect de hotărâre prevede înfiinţarea Societăţii Naţionale ”Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA ”S.A., completarea art.3 din Hotărârea de Guvern nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin.(6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi Creştere a Precipitaţiilor şi suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

Vor mai fi adoptate şi două memorandumuri, unul privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, celălalt pentru aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii, completează sursa citată.

Înaintea şedinţei, premierul a vizitat Monumentul Unirii din Alba Iulia şi s-a întâlnit cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Pop, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Alba-Iulia, la Catedrala Ortodoxă a Reîntregirii din Alba Iulia.

La finalul şedinţei Executivului, Viorica Dăncilă va participa la ceremonia de semnare a unor documente:

– Acordul între Guvernul României şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ;

– Acordul între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţiilor din Construcţii.

Delegaţia guvernamentală aflată la Alba Iulia a fost huiduită de un grup de zece persoane. Oamenii au strigat ”Demisia” şi ”Ruşine să vă fie”.

Oamenii s-au aşezat la 20 de metri distanţă de delegaţia guvernamentală, în Piaţa Cetăţii, unde aveau loc depuneri de coroane la statuia lui Mihai Viteazul. Cele zece persoane au strigat la portavoce ”Demisia” şi ”Ruşine să vă fie”.

Şase protestatari au rămas în faţa Sălii Unirii din Alba Iulia, unde se desfăşura şedinţă solemnă a Guvernului. Oamenii au scandat la portavoce ”Demisia” şi ”Guvern de hoţi şi de mafioţi”.

”Daţi-vă demisia sau aţi semnat-o cumva acum, în Sala Unirii? Altă întrebare vă rog”, a strigat unul dintre protestatari. Grupul care scanda a fost păzit de jandarmi.

În drum către Piaţa Cetăţii, au mai existat câteva persoane care au apostrofat delegaţia guvernamentală sau au avut comentarii ironice. Niciunul dintre membrii Guvernului nu a reacţionat la scandări.