Featured, Politic

AEP: Data de 27 septembrie, pentru alegerile locale, nu este bătută în cuie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat vineri, 19 iunie, că a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor locale din acest an și propune ca acestea să se desfășoare în 27 septembrie.

Ce prevede proiectul de act normativ al AEP:
Data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru:
a) consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti;
b) primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti;
c) Consiliul General al Municipiului Bucureşti;
d) primarul general al municipiului Bucureşti;
e) consiliile judeţene; f) preşedinţii consiliilor judeţene.
AEP precizează că proiectul de lege ar trebui să intre în vigoare cel târziu în 29 iulie.

„Potrivit art. 10 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, data alegerilor este duminica, aceasta fiind stabilită prin hotărâre a Guvernului cu cel puţin 75 de zile înaintea votării. Prin art. 2 alin. (1) din Legea nr. 84/2020, a fost stabilită o derogare de la prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, în sensul că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării. Precizăm că stabilirea datei alegerilor locale trebuie să asigure efectivitatea prevederilor art. 1 din Legea nr. 84/2020 potrivit cărora mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020, precum şi continuitatea activităţii autorităţilor locale”, precizează AEP.

Proiectul prevede şi măsuri tehnice:
La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, sediile secţiilor de votare pot fi amplasate şi în construcţii uşoare, containere de locuit, corturi şi altele asemenea, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente.
La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, primarii au obligaţia de a asigura organizarea secţiilor de votare cu respectarea standardelor minimale stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă.
La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, operatorii de calculator asigură, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, înregistrarea audiovideo neîntreruptă a operaţiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor.
Preşedintele AEP al biroului electoral al secţiei de votare asigură transmiterea prin mijloace electronice către Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal a fotografiei procesului-verbal privind consemnarea rezultatelor votării, precum şi a informaţiilor provenite din verificarea corelării datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării.
Înregistrările şi fotografiile proceselor-verbale se realizează în localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.
Cheltuielile necesare pentru asigurarea acestor materiale, precum şi pentru asigurarea igienei şi dezinfecţiei localurilor de vot se suportă din bugetul de stat, prin bugetele autorităţilor publice stabilite prin hotărâre a Guvernului, mai prevede proiectul.
În acest an, alegerile locale nu s-au putut derula la termen, adică în luna iunie, din cauza pandemiei de coronavirus, amintește Hotnews.ro.

Parlamentul a decis deja prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie, iar legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

INIȚIATIVĂ. USR vrea extinderea votului prin corespondență: Teama de a veni la vot poate genera cea mai scăzută prezență la alegerile locale din ultimii 30 de ani
Uniunea Salvați România (USR) a pus în dezbatere publică, la începutul acestei luni, o propunere legislativă de extindere a votului prin corespondență la alegerile locale și a anunțat consultări cu societatea civilă și cu specialiști în drept constituțional și în sisteme electorale pentru a găsi cât mai rapid cea mai bună soluție de facilita votarea în contextul actual al pandemiei de COVID-19, se anunță într-un comunicat al partidului.

USR spune că inițiativa vine în contextul în care anul acesta sunt programate în România două rânduri de alegeri, în condițiile în care primul val al epidemiei cu noul virus nu a dispărut încă și în condițiile în care experții vorbesc despre posibilitatea de a avea în toamnă un val doi.

USR argumentează că votul prin corespondență este deja pus în practică de SUA și Franța, iar în România a fost testat în 2016 pentru diaspora și poate fi replicat anul acesta la alegerile locale.

SONDAJ. Cum ar vota românii dacă duminica viitoare ar fi alegerile locale. Noile date culese de CURS și AVANGARDE: Ce partid e pe locul 1 în preferințe
Dacă duminică s-ar organiza alegerile locale, cei mai mulți dintre respondenții celor mai noi sondaje CURS și Avangarde ar vota cu PNL.

Potrivit sondajului CURS, 32% dintre respondenți ar vota cu PNL și 27% cu PSD.

La sondajul CURS au participat 980 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani.

Tipul eșantionului este probabilist, multistadial, stratificat, marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3,13% la un nivel de încredere de 95%, iar validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS.

Sondajul CURS a fost realizat în perioada 14-29 mai, 2020. Vezi aici rezultate complete ale acestuia!

 

blank