Se împlinesc joi, 4 iunie, 31 de ani de la masacrul din Piața Tienanmen din Beijing, unde armata comandată de regimul comunist opresiv a ucis mii de tineri protestatari. Masacrul din 1989 din Piaţa Tienanmen a fost comemorat printr-un priveghi în fiecare an, dar joia trecută organizatorii au anunţat că au primit de la poliţie o notificare care interzice orice ceremonie, din cauza epidemiei de coronavirus. De obicei, la eveniment participau peste 10.000 de oameni.

Protestele din Piața Tienanmen, cunoscute în China sub denumirea de „Incidentele din 4 iunie”, au fost conduse de studenți. Au început în 15 aprilie și au fost suprimate în forță în 4 iunie când guvernul comunist a trimis 300 000 de militari în Beijing, a declarat legea marțială și a ucis atât protestatari cât și cetățeni care se aflau în zonă.

Citeste si...
lie Micolov a murit singur şi trist

Guvernul chinez a ordonat arestări în masă ale susținătorilor protestatarilor și a interzis orice fel de manifestație în întreaga Chină, a expulzat jurnaliștii străini, a cenzurat drastic relatarea evenimentelor în presa internă, a întărit poliția și forțele de securitate.

Departamentul de Stat al SUA a emis joi un comunicat în care arată că, în timp ce protestele din Piața Tienanmen au inspirat în 1989 protestele din fostul bloc sovietic și căderea comunismului în Estul Europei, guvernul comunist a supraviețuit impunând un control opresiv al informației și prin brutalitate.
china, piata tienanmen, masacrul din piata tienanmen, studenti ucisi china