Vladimir Putin
International

Vladimir Putin a desfășurat noile rachete de croazieră hipersonice Zircon

Președintele Vladimir Putin a trimis miercuri în Oceanul Atlantic o fregată înarmată cu rachetele de croazieră hipersonice de nouă generație, un semnal pentru Occident că Rusia nu va da înapoi în privința războiului din Ucraina. Într-o videoconferință cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și cu Igor Krokhmal, comandantul fregatei, Putin a declarat că nava este înarmată cu arme hipersonice Zircon.

Preşedintele rus Vladimir Putin a participat miercuri la lansarea la apă a unei fregate înarmate cu noile rachete hipersonice de croazieră Zircon, despre care a afirmat că sunt unice în lume.

Liderul de la Kremlin, prezent la lansarea rachetelor hipersonice

„De data aceasta, nava este echipată cu cel mai recent sistem de rachete hipersonice – ‘Zircon’”, a declarat Putin într-o videoconferinţă cu ministrul apărării Serghei Şoigu şi cu Igor Krohmal, comandantul fregatei „Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorşkov”.

„Sunt sigur că astfel de arme puternice vor proteja în mod fiabil Rusia de potențiale amenințări externe”, a mai spus Putin, adăugând că rachetele nu au „analogii în nicio țară din lume”.

„Vreau să urez echipajului navei succes în serviciul lor pentru binele Patriei”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Ministrul Şoigu, care a precizat că fregata va naviga prin Oceanul Atlantic, Oceanul Indian şi Marea Mediterană, a subliniat că rachetele hipersonice Zircon pot învinge orice sistem de apărare antirachetă, putând atinge o viteză de nouă ori mai mare decât a sunetului şi având o rază de acţiune de peste 1.000 de kilometri.

Rusia, China şi SUA sunt angajate în prezent într-o competiţie a armelor hipersonice, relatează Reuters.

Rachetele Zircon au fost anunțate de Putin încă din 2018
După aproape 23 de ani de când se află la putere, Vladimir Putin a făcut din reconstrucţia armatei sale o prioritate, după starea de decădere în care s-a aflat aceasta în anii 1990, în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice.

El a dotat forţele armate cu rachete ultramoderne, unele hipersonice, cu noi nave şi blindate. Însă aceste proiecte sunt de asemenea foarte costisitoare, înregistrează mari întârzieri şi au fost subminate atât de probleme tehnice, cât şi de corupţie.

Putin a anunţat seria de noi arme hipersonice încă din 2018 într-unul dintre discursurile sale cele mai belicoase din ultimii ani, declarând că ele ar putea lovi aproape în orice punct al lumii şi evita un scut antirachetă construit de SUA.

Modernizate, însă în continuare parţial prost echipate şi prost organizate, forţele ruse au înregistrat numeroase înfrângeri de când Vladimir Putin a lansat ofensiva împotriva Ucrainei, pe 24 februarie.

Flota rusă de la Marea Neagră, cu baza în Peninsula Crimeea pe care Moscova a anexat-o în 2014, a suferit o puternică umilinţă atunci când forţele ucrainene au reuşit să scufunde nava-amiral a flotei, crucişătorul „Moskva”, în aprilie.

blank