Bulgaria
Actualitate

Viktor Orbán, mesaj incredibil de susținere pentru Bulgaria. „Este total nedrept”

Spațiul Schengen este, fără îndoială, una dintre cele mai mari realizări ale UE. De călătoriile nerestricționate beneficiază milioane de cetățeni și firme europene. Dar pentru Bulgaria și România, UE nu a găsit o soluție cu scopul de a putea circula liber.

S-au împlinit 11 ani de când guvernele UE au respins cererea României și Bulgariei de aderare la Spaţiul Schengen. Şi chiar dacă ambele ţări au finalizat toate etapele procesului de evaluare pentru a se alătura blocului comunitar fără pașapoarte, sunt state care se opun aderării lor. Printre acestea sunt Austria şi Ţările de Jos.

În aceste momente, cu un război în Europa, guvernele din Consiliul UE ar trebui să renunțe la standardele duble și să arate același spirit de solidaritate şi pentru cele două ţări pedepsite în mod nejustificat.

Eforturile României și Bulgariei au fost ignorate

Fără niciun motiv obiectiv, România și Bulgaria au fost ținute să aștepte la ușă de mult prea mult timp, iar răbdarea are limitele ei. Guvernele UE nu pot continua să trădeze valorile UE, în special solidaritatea între statele membre ale blocului comunitar.

Un forum european dedicat Balcanilor de Vest se desfăşoară la Tirana. Bulgaria este reprezentată de preşedintele Rumen Radev, care a declarat că va profita de ocazie pentru a ridica problema privind aderarea la Schengen.

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat pentru postul de televiziune bTV că Ţările de Jos nu spun „nu Bulgariei”, ci „nu acum”, adăugând că aderarea Bulgariei la Schengen poate fi realizată anul viitor.

Spre surprinderea multor state UE, Viktor Orbán a avut curajul să apere Bulgaria
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, nu a dorit să răspundă întrebărilor adresate de jurnalişti, dar când a aflat că este vorba despre Bulgaria, a dorit să spună că tot ce i se întâmplă este nedrept.

„Este total nedrept că Bulgaria nu a fost încă primită în Schengen. Vă aşteptăm”, a declarat Viktor Orbán, scrie Rador.

Multă lume se întreabă de ce ar fi atât de important să intrăm în Spaţiul Schengen. Răspunsul e cât se poate de simplu, a face parte din Schengen ar însemna eliminarea controalele la frontieră pentru autovehiculele cu pasageri, pentru tirurile care transportă marfă și va reduce timpii de așteptare la frontiere, uitând de acele cozi interminabile în perioada concediilor şi a sărbătorilor, scrie euobserver.com.

blank