Pe măsură ce înaintăm în vârstă, se pierde mai mult calciu decât se pune la loc, ceea ce ne expune mai mult unor boli precum osteoporoza. Află ce alimente împiedică absorbţia calciului!

3

Acidul fitic, prezent în tărâţele boabelor integrale de grâu, în nuci, în alune şi în unele leguminoase, poate împiedica absorbţia intestinală a calciului. De asemenea, acidul oxalic, care se găseşte în spanac, în fasole, în cartofi dulci şi în ciocolată poate forma unii compuşi, care împiedică asimilarea normală calciului. Acelaşi efect îl are şi acidul tanic din ceai, din vin roşu şi din unele fructe. Astfel, deşi unele legume, precum spanacul, ştevia, varza şi loboda, sunt bogate în calciu, mineralul nu poate fi asimilat optim din cauza acidului oxalic.

Atenţie la sare!

Balanţa calciului în corp este sensibilă şi la aportul excesiv de proteine din carne. Un consum crescut de proteine poate suprasolicita ficatul şi rinichii, având loc eliminarea calciului. De asemenea, sarea în exces dăunează sănătăţii. Astfel, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Prin acest lucru, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei. De aceea, nu uita de alimentele cu un conţinut „ascuns” de sare, cum ar fi pâinea şi conservele.

Nu exagera cu cafeaua!

Cafeaua are un efect diuretic, acţionând astfel încât scade absorbţia calciului
şi îi creşte excreţia. Şi abuzul de alcool poate duce la scăderea asimilării intestinale a calciului, inhibând enzimele hepatice care contribuie la activarea vitaminei D. Băuturile carbogazoase (de tipul cola) conţin fosfaţi, care pot deregla echilibrul calciului.

De cât calciu avem nevoie?

Vârstă Calciu
0-6 luni – 210 mg
7-12 luni – 270 mg
1-3 ani – 500 mg
4-8 ani – 800 mg
9-18 ani – 1.300 mg
19-50 de ani – 1.000 mg
Peste 50 de ani – 1.200 mg

Citeste si...
Nu ai chef de sex? Refuza-l corect!