Ursula von der Leyen
Actualitate

Ursula von der Leyen a spus că e imposibil să vadă un viitor al UE fără Ucraina și Moldova

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că va fi imposibil să prevadă un viitor al blocului fără Ucraina și Moldova ca membri, în parte pentru a reduce influența Rusiei în Europa Centrală și de Est.

România și Bulgaria, au avut nevoie de 11 ani pentru a deveni membre ale UE

În timp ce alte țări, precum România și Bulgaria, au avut nevoie de 11 ani pentru a deveni membre ale UE, aderând în 2007, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăsat să se înțeleagă că viitorul noilor candidați la aderare va fi decis rapid.


„Vă puteți imagina cum va fi Uniunea Europeană fără Ucraina, fără Moldova, fără Balcanii de Vest? Și aceste părți ale Europei se află sub influența Rusiei sau a Chinei? Imposibil. Așa că direcția de mers este clară”, a declarat ea la lansarea președinției spaniole a Consiliului UE la Madrid, citată de The Guardian.

Ursula von der Leyen declara ca aceasta va însemna că restul UE trebuie să înceapă discuțiile care vor decurge din extinderea inevitabilă, inclusiv bugetele și reforma politicii agricole.

„Trebuie să discutăm despre modul în care va fi alocată finanțarea comună pe care o avem, despre politicile comune pe care le vom urma”, a declarat ea, adăugând că aceste întrebări trebuie abordate „cât mai curând posibil”.

Rapoartele anterioare – clarificate ulterior de purtătorul său de cuvânt – sugeraseră că Von der Leyen ar fi încercat să obțină aderarea celor două în termen de patru ani.

Drepturile lucrătorilor, împreună cu drepturile sociale și evaziunea fiscală a multinaționalelor au fost discutate de Pedro Sánchez
Premierul spaniol, Pedro Sánchez, care a convocat alegeri anticipate pentru sfârșitul lunii iulie, și-a prezentat planurile pentru președinția spaniolă a UE.

El a stabilit patru priorități, printre care continuarea sprijinului acordat Ucrainei și valorificarea a ceea ce Von der Leyen a descris ca fiind „influența globală” a Spaniei pentru a duce la bun sfârșit acordul comercial Mercosur cu țările din America Latină.

De asemenea, dorește ca UE să se debaraseze de dependența Chinei în ceea ce privește materiile prime esențiale și să consolideze lanțurile de aprovizionare cu medicamente noi.

De asemenea, s-a angajat să accelereze inițiativele de trecere a aprovizionării cu energie din UE către surse regenerabile, introducând în același timp legi pentru eliminarea microplasticelor.

Drepturile lucrătorilor, împreună cu drepturile sociale și evaziunea fiscală a multinaționalelor au fost, de asemenea, enumerate ca obiective pentru următoarele șase luni, la fel ca și problema controversată a finalizării proiectului de legislație privind migrația, agreat de majoritatea blocului, dar la care se opune Polonia.

blank