Uniunea Europeană
International

Uniunea Europeană nu va furniza obuzele promise Ucrainei. Când se face livrarea

Potrivit unui raport publicat de Bloomberg, Uniunea Europeană nu-și va putea îndeplini promisiunea livrării a 1 milion de obuze către Ucraina până în martie 2024. Cauzele principale ar fi birocrația și protecționismul la nivelul țărilor membre. Îngrijorarea Ucrainei este în creștere după ce Coreea de Nord a anunțat că-i va furniza 1 milion de obuze.

Uniunea Europeană nu poate livra Ucrainei milionul de obuze promis până la termenul limită (martie 2024).

Potrivit Bloomberg, planul Uniunii Europene era să furnizeze milionul de obuze într-un interval de un an după ce Serviciul European de Acțiune Externă le-a raportat diplomaților statelor membre că livrarea nu poate fi realizată până în primăvara anului 2024.

Primul as era rambursarea proviziilor din stocurile proprii ale statelor membre UE.

Pasul doi era achiziționarea comună de muniție nouă.

Uniunea Europeană nu poate încă să livreze obuzele promise

Dar Uniunea Europeană a livrat doar 30% din proviziile promise și astfel, riscă să-și rateze obiectivul.

Cauzele principale ar fi birocrația și protecționismul din țările membre, dezvăluie Kyiv Independent într-o investigație.

Îngrijorările Ucrainei sunt în creștere după ce Coreea de Nord a furnizat 1 milion de obuze Federației Ruse, iar Kremlinul a sporit bugetul de apărare pentru anul următor.

În timp ce Washington DC este divizat din cauza luptelor politice interne, miniștrii Apărării din UE vor discuta problema aprovizionării Ucrainei la o viitoare reuniune.

Altfel, în Marea Britanie s-au antrenat 30,000 de militari ucraineni, în cel mai amplu program de pregătire militară de la Al Doilea Război Mondial. Numărul soldaților ucraineni instruiți de către Forțele Armate ale Regatului Unit a ajuns la 52,000. Programul de antrenament militar britanic se numește Op Interflex.

Uniunea Europeană

Soldați antrenați în Marea Britanie

Programul de antrenament militar, cunoscut ca Op Interflex, a fost înființat după suspendarea programului Op Orbital desfășurat în Ucraina, ca urmare a bombardării acesteia la scară largă de către Rusia din 24 februarie 2022.

Militarii ucraineni care au luat parte la programul Op Interflex au fost instruiți cum să supraviețuiască pe timp de război, să fie mai eficienți în luptele din prima linie și să se reorganizeze.


De asemenea, ucrainenii au învățat cum să-și accelereze înaintarea în operațiunile de contraofensivă.

Potrivit site-ului guvernamental britanic, s-au alăturat programului țări aliate din NATO, precum România, Canada, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos și Lituania. S-au mai implicat Australia, Noua Zeelandă și Suedia, state non-membre NATO.

blank