Ungaria
Actualitate

Ungaria va trebui să decidă și ea dacă dorește să participe la reconstrucția Ucrainei

Premierul ungar, Viktor Orban a declarat, in emisiunea „Buna dimineata, Ungaria!”, difuzata pe postul public Radio Kossuth, ca se asteapta ca vocile care sustin incetarea focului in Ucraina si inceperea negocierilor de pace sa devina tot mai puternice in Europa, informeaza hirado.hu.

El a adaugat ca Ungaria a adoptat de la bun inceput aceasta pozitie, deoarece acolo traiesc „oameni cu gandire lucida”.

Premierul a relatat si despre summit-ul UE de saptamana trecuta, constatand ca „toata lumea era mai nervoasa decat de obicei”, dat fiind ca tensiunile continua sa creasca in toate tarile. El a apreciat ca mintea lucida se va impune mai devreme sau mai tarziu, iar singura modalitate de a pune capat unui razboi este ca partile aflate in conflict sa ajunga la un acord. In schimb, un razboi dus pana la capat ar insemna ca luptele ar mai continua ani de zile.

Viktor Orban a aratat ca se contureaza trei costuri majore pe care Occidentul, care sustine razboiul, va trebui sa le suporte: pe langa costul razboiului apare costul reconstructiei, pe care l-a apreciat ca fiind „imprevizibil de mare”, la care se adauga banii necesari functionarii Ucrainei, intrucat tara vecina nu reusea nici inainte de razboi sa produca „suma de bani necesara traiului ucrainenilor”.

Statul ucrainean are nevoie de aproximativ 5 miliarde de euro pe luna pentru a nu intra in colaps, iar intrebarea este cine va da acesti bani, a punctat premierul. El a semnalat ca se discuta despre impartirea acestei sarcini intre Europa si America, iar daca Europa isi asuma o parte din acestea, cum va fi impartita povara intre statele membre si daca toata lumea va dori sau nu sa participe la un astfel de ajutor financiar.

Orban a subliniat ca Ungaria va trebui sa decida si ea daca doreste sa participe. „Vom avea bani de oferit ucrainenilor? Si daca da, sub ce forma vrem sa-i dam, impreuna cu ceilalti sau separat, ca donatie sau ca imprumut?”, a enumerat intrebarile premierul ungar. El a considerat ca aceasta problema se va clarifica in cursul negocierilor in cadrul UE din urmatoarele doua sau trei luni, iar Ungaria va trebui sa ia hotarari dificile.