ungaria
Actualitate

Ungaria: Dacă nu semeni vânt, culegi demitere

Dacă acum 400 de ani, Giordano Bruno era ars pe rug pentru că apăra știința, meteorologii, din ungaria în secolul 21 au scăpat mai ieftin: au fost dați afară. Și totul din cauza unor focuri de artificii.

Ungaria își sărbătorește ziua națională pe 20 august. Capitala în sine este o locație superbă, străbătută de Dunăre și cu clădiri de secole pe coline, dar în această zi devine cu totul spectaculoasă.

Tot centrul este închis pentru traficul de mașini, muzică, tarabe cu produse artizanale și mâncăruri pe străzi, show aviatic deasupra Dunării, totul încununat seara cu foc de artificii. Timp de o oră, aceste artificii, lansate de pe podurile peste Dunăre, sunt cu adevărat un spectacol memorabil urmărit la fața locului de zeci de mii de oameni.

O tragedie

August însă este și luna furtunilor, care de multe ori provoacă pagube materiale însemnate. În 2006, o furtună venită brusc, chiar înaintea lansării artificiilor, a fost deosebit de pustiitoare. A smuls copaci care au provocat moartea a 5 oameni, printre care și o fetiță de 12 ani. Alte 500 de persoane au fost rănite în timp ce mulțimea uriașă încerca cu disperare să găsească adăpost.

Tragedia putea fi evitată prin proceduri bine puse la punct și decizii rapide, dar nu s-au întâmplat. Primul ministru de atunci, Ferenc Gyurcsany, aflat în vacanță, nu a putut fi contactat. Nici până azi nimeni nu este responsabil pentru acest dezastru.

A venit la putere guvernul lui Viktor Orban, care în 2020 a fost nevoit să ia o decizie din cauza pandemiei. Riscul infectărilor masive era prea mare, iar guvernul a anulat manifestările sărbătorii de 20 august.

Anul acesta însă guvernul avea nevoie mai mult ca niciodată de un eveniment grandios, care să uimească populația și să inspire măreție și putere. Inflația galopantă, lipsa carburanților, încălcarea promisiunilor repetate de a subvenționa prețul energiei pentru populație, deficitul bugetar scăpat de sub control, tăierea fondurilor europene, toate acestea trebuiau acoperite cu un spectacol grandios și nemaivăzut, finanțat cu 4 milioane de euro.

Dealtfel, chiar așa era anunțată seara de 20 august: cel mai mare foc de artificii de Europa. Vremea era însă destul de instabilă, iar organizatorii cereau tot mai insistent Institutului de meteorologie să spună dacă va fi sau nu furtună. O seară ca cea din 2006 nu se putea repeta.

În ziua aceea, meteorologii din Ungaria au comunicat că există o probabilitate de 75-80% de ploi și vânt puternic pe durata artificiilor. Pe baza prognozei, grupul operativ a decis amânarea evenimentului cu o săptămână. În cele din urmă, în seara aceea nu s-a semnalat nici vânt, nici ploaie la Budapesta. Nici nemulțumiri din partea populației.

O turnură uluitoare a avut loc în Ungaria

De aici însă, evenimentele au luat o turnură uluitoare. Două zile mai târziu, președintele Institutului de meteorologie, dr. Kornelia Radics și adjunctul acesteia, Gyula Horvath, au fost demiși de guvern, fără motivarea deciziei. Contextul însă era evident: erau considerați responsabili pentru amânarea focurilor de artificii. A doua zi, colegii celor doi au publicat un comunicat în care au declarat: ”în cursul discuțiilor cu grupul operativ privind condițiile meteo din seara respectivă au fost formulate exigențe și presiuni care au ignorat complet factorii imprevizibili ce există în orice prognoză, iar șefii demiși nu au nicio responsabilitate în evoluția ulterioară a lucrurilor. Este inacceptabilă campania negativă din presa proguvernamentală împotriva celor doi”, arată comunicatul.

La rândul său, ministrul responsabil pentru cabinetul primului ministru, Gergely Gulyas a declarat că demiterea celor doi era oricum de mult timp la ordinea zilei, prognoza din 20 august fiind doar „ultima picătură”. De mult timp, Radics și Horvath nu au dezvoltat capacități de a prognoza mai exact condițiile meteo, a explicat Gulyas.

Între timp, organizația internațională Climate Without Borders și-a exprimat solidaritatea cu meteorologii demiși. Semnatarii s-au declarat șocați că colegii lor au fost dați afară pentru că și-au făcut treaba. Toate științele analizeaza factorii imprevizibili, iar meteorologia este cea care lucrează cu cei mai mulți factori de imprevizibil. Siguranța oamenilor trebuie pusă în fața intereselor politice iar cei doi tocmai asta au făcut, afirmă organizația care reunește 65 de specialiști din 42 de țări.

blank