Refugiați
Actualitate

Un nou val de refugiați: „România va da testul incluziunii”. Ucrainenii vor primi CNP

Guvernul României se așteaptă la cel de-al doilea val de refugiați din Ucraina, în țara noastră. România va trebui să dea „testul incluziunii”, crede consilierul de stat Mădălina Turza.

„Anticipăm că va veni un val de refugiați care vor avea mult mai multă nevoie de sprijin şi probabil că nu au soluţii de a pleca mai departe. (…) Provocarea cea mai mare pe care o avem în faţa noastră şi care cred că va forţa România şi sistemul de protecţie din ţara noastră să facă un salt pe care, din păcate, nu l-a făcut din varii raţiuni de mai bine de 30 de ani, are legătură cu furnizarea de servicii adaptate nevoilor acestor oameni şi asta se întâmplă în acest moment.

Pregătim practic faza a doua de răspuns prin intermediul căreia va trebui să ne asigurăm nu numai că oferim acces liber la educaţie (…), însă acum este momentul în care România va da testul incluziunii. Pentru că, dincolo de faptul că le vom oferi acces formal la educaţie, trebuie să vii şi cu măsuri de acces substanţial, asta înseamnă pachete de incluziune în educaţie, modalităţi diferite de predare.

(…) Am format echipe de lucru pe fiecare domeniu de intervenţie, adică pe sănătate, locuire, ocupare, copii şi categorii vulnerabile, în care până săptămâna viitoare vom veni cu un set de măsuri adaptate acestei categorii de persoane”, a declarat Turza în conferinţa online „Dinamica strategică a României în noul context geopolitic”.

Refugiații ucraineni vor primi permis de ședere

Cetăţenii ucraineni aflaţi pe teritoriul României vor beneficia de protecţie temporară, în baza unei hotărâri adoptate în şedinţa de vineri a executivului.

„Vor beneficia de protecţie temporară pe teritoriul României străinii şi apatrizii care îşi aveau reşedinţa legală în Ucraina şi care nu se pot întoarce în condiţii sigure şi stabile în ţara de origine, atât cei care au venit în Romania după 24 februarie 2022, cât şi cetăţenii ucraineni aflaţi pe teritoriul României dinainte de izbucnirea conflictului armat.

Totodată, vor beneficia de protecţie şi apatrizii şi resortisanţii ţărilor terţe, altele decât Ucraina, care beneficiau de o protecţie naţională în Ucraina”, se precizează într-un comunicat transmis de Guvern.

Refugiații vor beneficia de permis de ședere, din partea Inspectoratului General pentru Imigrări. Astfel, cetățenii care fug din calea războiului vor beneficia de CNP.

De la începutul războiului din Ucraina, peste 500.000 de persoane, dintre care 155.000 de copii, au intrat în România, sub 100.000 dintre acestea sunt în prezent pe teritoriul ţării noastre, iar peste 70% dintre ei sunt femei şi mame cu copii.

De asemenea, 4.000 de refugiați din ţara vecină s-au înscris în categoria solicitanţilor de azil.

blank