Un medic român avertizează despre valul 4 al pandemiei: Va fi din nou „măcel” în spitale
Actualitate, Featured

Un medic român avertizează despre valul 4 al pandemiei: Va fi din nou „măcel” în spitale

Valul patru stârnește îngrijorare în rândul cadrelor medicale. Răspândirea variantei Delta va suprasolicita din nou spitalele. Primii pacienți infectați cu varianta Delta au ajuns la ATI. Medicii fac apel la pacienți să se vaccineze până nu va fi prea târziu.

127 de infectări cu varianta Delta a coronavirusului au fost înregistrate până acum în România, potrivit unei informări a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Numărul infectărilor cu varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV2 a crescut de 5 ori în ultimele săptămâni. Până acum au fost confirmate 5 decese, toate la persoane care nu erau vaccinate împotriva COVID-19.

Cadrele medicale din spitale avertizează că valul patru se va resimți mult mai puternic față de valurile precedente, iar secțiile de ATI vor fi din nou arhi-pline.

Medicul-șef UPU de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București spune că în momentul de față numărul persoanelor care se prezintă la camera de garda este în creștere, iar în acest ritm presiunea asupra spitalelor va fi una foarte mare.

„În Unitatea de Primiri Urgențe au început deja să apară primele cazuri confirmate chiar cu Delta. În momentul de față, camera de gardă are cam 200-300 de prezentări. La 200-300 de prezentări zilnic, în momentul în care vor apărea pacienții COVID-pozitivi, care trebuiesc izolați de restul, va fi din nou măcel”, spune Fiorela Mitoiu, medic- şef UPU la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București, potrivit Digi24.

Reacţiile împotriva vaccinului anti-COVID va conduce la creșterea numărului de cazuri de Covid și vor pune din nou o responsabilitate mare pe umerii medicilor.

Potrivit medicului Fiorela Mitoiu, toții oamenii au devenit experți în vaccinuri și prezintă diverse teorii despre vaccinare, în lipsa unor studii de specialitate, dar și a unor informații veridic.

„Deodată, toată lumea a devenit expertă, toată lumea știe ce e mai bine, toată lumea știe ce conține acel vaccin, câte G-uri, câte ne-G-uri, câte ARN-uri ne introduc în corp și câte nenorociri se pot întâmpla!” – constată Fiorela Mitoiu, medic-șef UPU Sf. Pantelimon. „Noi ne-am vaccinat copiii noștri. Ceea ce ar trebui să înțeleagă lumea e că dacă noi, cadre medicale, alegem să ne vaccinăm familiile și copiii, mai ales, înseamnă că este un lucru sigur și un lucru care ne poate salva”, mai spune medicul.

Nicoleta Mansour, medic primar de urgență la Spitalul Universitar de Urgență București, spune că majoritatea pacienților cronici sunt nevaccinati.

„Din ceea ce constatăm, nici acum nu sunt foarte mulți vaccinați printre pacienții cronici. Majoritatea sunt nevaccinați. Chiar am făcut un mini-sondaj în ultima gardă și cred că un singur pacient era vaccinat”, mărturisește îngrijorată Nicoleta Mansour, medic primar de urgență la Spitalul Universitar de Urgență București.

„Bolnavii cronici sunt nevaccinați, bolnavii vârstnici. Sunt foarte multe categorii care sunt nevaccinate la ora actuală. Persoane vulnerabile, care au riscul să facă forme severe de boală” – confirmă și Elena Voinea, medic-șef la ATI Sf. Pantelimon.

O persoană infectată cu Delta poate îmbolnăvi alte 9 persoane
„Tulpina Delta este considerată cea mai adaptată variantă virală din toate care există în circulație la acest moment. Această variană are o transmisibilitate, practic o contagiozitate, cu 60 la sută mai mare față de tulpina britanică. Vestea bună este aceea legată de faptul că vaccinurile actuale, toate patru pe care le avem disponibile, își mențin eficiența față de tulpina Delta”, spune Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

România a depășit sâmbătă pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză.

Un număr de 11.151 doze de vaccin au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 7.147 reprezentând prima doză şi 4.004 doza a doua, potrivit unei informări transmise, sâmbătă, de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Din 27 decembrie 2020, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, au fost administrate 9.406.063 de doze pentru 5.000.889 de persoane, dintre care 4.853.485 au primit schema completă.

blank