Moldova
Actualitate

Un eventual atac al Rusiei asupra R. Moldova ar putea avea loc în preajma zilei de 9 mai

Rusia ar fi decis să atace Republica Moldova, în viitorul apropiat, pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei.

De acolo, rușii ar vrea să atace Odesa, scrie publicaţia britanică The Times, care citează surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Pe de altă parte, pentru a justifica aşa-numita „denazificare a regimului ucrainean”, condus de un preşedinte evreu, Ministrul rus de Externe a mers până acolo, încât să pretindă că şi Hitler avea sânge evreiesc. Serghei Lavrov a râs când a fost întrebat de starea de sănătate a preşedintelui Vladimir Putin, după ce s-a speculat că ar urma să fie operat de cancer. Iar propaganda rusă amenință Marea Britanie cu distrugerea nucleară.

O invadare a Republiciii Moldova ar putea duce la un atac asupra Odesei

Potrivit unor surse din interiorul serviciilor de informaţii militare ucrainene – citate de publicaţia britanică The Times – o eventuală invadare a Republicii Moldova ar putea duce, ulterior, la un atac asupra Odesei, dinspre vest.

În articolul din The Times se susţine chiar că la Kremlin ar fi fost luată deja decizia de atacare a Moldovei, care are o armată de doar câteva de mii de soldaţi. Se speculează că un eventual atac ar putea avea loc în preajma zilei de 9 mai.

Cristian Pîrvulescu, analist: ”Vă dați seama, asta ar însemna în primul rând concentrarea de forțe rusești. Oricât de dornici ar fi să ocupe cât mai multe teritorii, rușii nu sunt iraționali. Ei nu au suficient de multe trupe pentru a ocupa Donbasul, darămite să ocupe și Moldova. Asta ar însemna că trebuie să staționeze în Moldova trupe importante care vor lipsi la alte operațiuni militare pe care le pot organiza.”

Ce spune Ministerul Apărării din Republica Moldova

Ala Deaconu, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Republica Moldova: „Toate instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația. În acest moment, nu există indicii care ar arată că Republica Moldova este în pericol. Acestea constatări sunt împărtășite nu doar de autoritățile moldovenești, dar și de principalii noștri parteneri internaționali.”

Oricum, tensiunile au sporit în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, după o serie de explozii atribuite „teroriştilor”.

Analiştii occidentali cred că obiectivul Kremlinului este de a crea o legătură terestră dinspre Rusia de-a lungul întregii coaste de sud a Ucrainei către Transnistria, tăind complet accesul Ucrainei la Marea Neagră.

Problemele de sănătate ale lui Vladimir Putin

Potrivit unor surse, serviciile de informaţii ucrainene atrag atenţia asupra activităţii de la aerodromul principal din Tiraspol, „capitala” Transnistriei, ceea ce sugerează că ruşii s-ar pregăti pentru conflict, cu avioane de transport Iliuşin-76 şi, posibil, elicoptere care ar urma să ajungă aici. Deja în Transnistria sunt staţionaţi cam 1.500 de soldaţi ruşi.

În presa occidentală continuă speculațiile despre sănătatea președintelui Putin. Pe un canal de pe rețeaua de socializare Telegram, unde se citeză surse interne de la Kremlin, a apărut o informație reluată și de tabloidul Daily Mail, care însă nu poate fi confirmată. Astfel, Putin, care ar fi bolnav de cancer, ar urma să fie supus unei intervenţii chirurgicale.

Întrebat despre zvonurile privind problemele de sănătate ale lui Vladimir Putin, Ministrul rus de Externe a răspuns… fără să răspundă.

Sergei Lavrov, Ministrul rus de Externe: „Întrebaţi-i pe liderii străini care au vorbit recent cu Vladimir Putin, inclusiv Secretarul general al ONU (Antonio Guterres). Cred că veți înțelege care este ideea.”

În ipoteza presupusei operații la care ar fi spus Vladimir Putin, se speculează că ar fi nevoit să-i predea temporar, pentru câteva zile, controlul auspra războiului din Ucraina lui Nikolai Patrushev, fost șef al serviciilor de informații FSB.

Acesta este considerat unul dintre arhitecții strategiei războiului, cel care l-ar fi convins pe Putin de necesitatea aşa-zisei denazificări a regimului de la Kiev.

Lavrov, despre evrei și nazism

Serghei Lavrov a declarat, într-un interviu pentru o televiziune italiană, că liderul nazist Adolf Hitler avea… sânge evreiesc. Și a spus asta pentru a justifica invazia rusă în Ucraina.

Sergei Lavrov: „El (președintele ucrainean Volodimir Zelenski) vine cu un argument: ‘Ce fel de nazificare poate fi aici dacă eu sunt evreu?’ Dacă îmi amintesc bine, poate că greșesc, dar și Hitler avea origini evreiești, așa că asta nu înseamnă absolut nimic. De ceva vreme auzim de la înţeleptul popor evreu că cei mai mari antisemiți erau evrei.”

Israelul a reacționat dur: „Remarcile Ministrului rus de Externe sunt deopotrivă de neiertat și scandaloase. Dar și o teribilă eroare istorică. Evreii nu s-au omorât singuri în Holocaust,” afirmă comunicatul Ministerului israelian de Externe.

Agenți ruși, descoperiți în Ucraina

În acest timp, autorităţile de securitate ucrainene afirmă că au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina, informează mai multe agenții de presă occidentale. Unul dintre aceşti spioni se infiltrase chiar în Statul Major al armatei ucrainene, a dezvăluit aseară Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui Zelenski. Însă spionul ar fi fost descoperit şi arestat.

Şocant şi greu de imaginat este însă planul pe care l-ar fi pus la cale agenții ruși, conform consilierului prezidențial Arestovici. Și anume, să doboare un avion de pasageri – deasupra Rusiei sau Belarusului, folosind un lansator portabil de rachete Stinger, dintre cele livrate de Occident, Ucrainei. Apoi, ar fi acuzat Kievul pentru acest atentat.

blank