UE
Actualitate

UE cere ţărilor membre să trimită urgent arme către Ucraina, în „câteva zile, nu săptămâni”

Armata ucrainiană a cerut tancuri, lansatoare de rachete, iar guvernele membre UE examinează cererile Ucrainei de trimiterea de arme.

Război în Ucraina. Joseph Borell, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, cere statelor membre să trimită către Kiev armele cerute de către Zelenski. Şeful statului ucrainian se aşteaptă ca ruşii să atace sistematic în est.

Prin urmare, diplomatul european a cerut ca decizia trimiterii de arme şi echipament să fie luată rapid, în câteva zile, nu săptămâni.

Armata ucrainiană a cerut tancuri, lansatoare de rachete, iar guvernele membre UE examinează cererile. Momentan, Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută că va trimite o parte dintre armele cerute, inclusiv rachete antinavă.

Trupele ruseşti s-au retras din Kiev şi se regrupează, în urma înfrângerii. Interesul Moscovei este de a ataca estul ţării. Perioada următoare este una crucială. Kremlinul nu este serios privind negocierile de pace sau respectarea coridoarelor umanitare.

O companie germană producătoare de armament livrează obuziere autopropulsate Ucrainei – oficiali germani

Ucraina a primit o ofertă pentru un transport important de obuziere autopropulsate din partea unei companii germane producătoare de armament, a declarat, duminică, o sursă guvernamentală germană, conform Reuters.

Cotidianul german Welt am Sonntag a informat, sâmbătă, că producătorul de armament Krauss-Maffei Wegmann a oferit Ucrainei 100 de obuziere, un tip de armament de artilerie, citând surse guvernamentale anonime de la Kiev.

”Această ofertă există”, a declarat sursa germană pentru Reuters, fără a oferi mai multe detalii.

Conform Welt am Sonntag, producătorul nu are în prezent armamentul pregătit pentru livrare şi a sugerat ca armata Germaniei să ofere Kievului 100 de obuziere proprii, iar producătorul ar urma să livreze ulterior noile arme armatei germane când vor fi disponibile, probabil începând cu a doua jumătate a anului 2024.

Compania Krauss-Maffei Wegmann nu a fost disponibilă imediat pentru declaraţii, iar un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a refuzat să comenteze.

Germania a renunţat la politica de a nu trimite armament în zonele de conflict ca urmare a războiului din Ucraina şi a anunţat că va furniza Ucrainei rachete Strela, printre alte arme.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, vineri, că este important ca Germania să furnizeze doar armament pe care armata ucraineană va şti să le folosească, cum ar fi echipamente mai vechi din cele folosite de armata fostei Republici Democrate Germane (Germania de Est).

blank