Trecerea la ora
Actualitate

Trecerea la ora de vară 2023. Când dăm ceasurile înainte

Trecerea la ora de vară 2023. Prima schimbare de oră anul acesta va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Mai exact, în noaptea de 25 spre 26 martie, România va trece la ora de vară 2023. Astfel, ora 03.00 va deveni ora 04.00. Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară din 2023.

Trecerea la ora de vară 2023. Sistemul orei de de vară presupune ajustarea ceasului cu o oră pentru a beneficia de mai multă lumină naturală. Când trecem la ora de vară, înseamnă că ora oficială trece de la GMT+2 la GMT+3. Procesul de schimbare a orei nu are loc în același timp în toate țările din cauza diferenței de fus orar. Așadar, după ce România trece la ora de vară 2023, înseamnă că vom dormi mai puțin.

Trecerea la ora de vară 2023

România va trece la ora de vară pe data de 26 martie 2023. Această zi va avea 23 de ore și va fi cea mai scurtă din an. Odată cu trecerea la ora de vară, putem spune că dormim mai puțin.

Trecerea la ora de vară are loc după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 20 martie. Ceasurile se vor da înainte cu o oră, iar ora 03.00 va deveni ora 04.00.

Când se schimbă ora în România 2023

Mulți se întreabă când se schimbă ora în România anul acesta. Ei bine, prima schimbare va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Mai exact, în noaptea de 25 spre 26 martie, ora se va schimba în România. Mai exact, ceasul se dă înainte cu o oră și ora 03.00 devine 04.00.

După echinocțiul de primăvară, „ziua se va mări’, iar „noaptea va scădea’, până la solstițiul de vară care va avea loc pe 21 iunie 2023.

Renunțarea la trecerea la ora de vară în UE

Primii care au introdus ora de vară au fost gemarnii, din anul 1961. Apoi au urmat britanicii care au introdus ora de vară, urmati de Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. În SUA ora de vară a fost introdusă pe 19 martie 1918, dar a fost folosită doar până în 1919., potrivit historia.ro.

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932, iar din 1933 și până în 1940 s-a renunțat la acest obicei. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979.În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României. Eurodeputații au cerut într-o rezoluție votată în anul 2018 o evaluare și o revizuire a regimului al orei. De asemenea, o consultare online a aratăt că majoritatea europenilor își doreau renunțarea la schimbarea orei de vară în UE.

Ulterior, eurodeputații au votat, la 26 martie 2019, renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat va decide pe ce oră va rămâne. Pentru ca discuția privind regimul actual al orei să fie reluat, este nevoie ca suboectul să fie trecut pe ordinea de zi de către țara care deține președinția rotativă a Consiliului European, iar în prezent este Suedia.

De ce se trece la ora de vară

Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. În luna martie, se face atunci când se trece la ora de vară, iar ceasurile se dau cu o oră înainte. În luna octombrie, ceasurile se dau cu o oră în urmă.

În ceea ce privește setarea orei pe telefon, trebuie să știi că ora se schimbă automat la telefon. Smartphone-ul, cu sistem de operare iOS sau Android, își schimbă automat ora dacă în setări este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei. În cazul iPhone-ului, dacă nu se schimbă ora automat, intri în meniul Settings, General, Date & Time și se bifează opțiunea Set Automatically. Pentru a seta ora manual, opțiunile activate mai sus trebuie să fie anulate.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Odată cu acest proces, multă lume se întreabă cum ne afectează trecerea la ora de vară. Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară. Trebuie să se trezească cu o oră înainte mai devreme decât s-au obișnuit.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Studiile au demonstrat că, pe perioada de vară sunt mai putine infracțiuni și accidente rutiere.De asemenea, cercetătorii au descoperit că țărule cu multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiti.

blank