Australia
International

Transferul a 41 de avioane Hornet din Australia, sabotat de un oficial ucrainean: „Nu avem nevoie de gunoaiele voastre zburătoare”

Un oficial de rang înalt al Forțelor Aeriene ucrainene a refuzat oferta a doi australieni de a primi 41 de avioane de luptă F/A-18 Hornet scoase din uz din Australia, declarând fără menajamente că „nu avem nevoie de gunoaiele voastre zburătoare”, a relatat Australian Financial Review la 30 ianuarie.

Această declarație a ucis efectiv afacerea, subliniind o neînțelegere cruntă între Australia și Ucraina, pe fondul încercărilor disperate ale piloților ucraineni de a se sustrage avioanelor rusești, potrivit news.yahoo.com.

Incidentul a avut loc în timp ce Ucraina naviga printre provocările de evitare a avioanelor de vânătoare rusești, dezvăluind o lipsă de comunicare semnificativă între cele două națiuni.

Potrivit Institutului Lowy, Australia se situează pe locul șapte în lume în ceea ce privește cheltuielile militare, în funcție de puterea de cumpărare. Prim-ministrul Anthony Albanese a afirmat că Australia se numără printre principalii donatori de ajutor militar pentru Ucraina în afara NATO.

Cu toate acestea, relația dintre militarii celor două țări a fost tensionată de reticența Ministerului australian al Apărării de a satisface cererile Ucrainei pentru surplusul de echipamente. Printre acestea se numără elicopterele MRH-90 Taipan, care erau deja în curs de dezmembrare atunci când Ucraina le-a solicitat în decembrie.

Spre deosebire de multe alte țări, Australia a ales să nu-și redeschidă ambasada de la Kiev, diminuând astfel contactul direct dintre cele două națiuni.

Guvernul Ucrainei, inclusiv președintele Volodimir Zelenski și consilierii săi, transmite semnale contradictorii cu privire la nevoile sale militare, ceea ce complică negocierile.

Ideea ca Australia să furnizeze avioane de vânătoare Hornet a fost propusă inițial în luna martie a anului trecut, iar până două luni mai târziu, a apărut vestea că guvernul american era „favorabil” în ceea ce privește transferul aeronavelor, care se aflau în serviciul Forțelor Aeriene Regale Australiene din 1984 și au fost retrase în 2021.

Hornet-urile, concepute pentru portavioane, au trenuri de aterizare robuste, potrivite pentru pistele deteriorate de război din Ucraina, permițându-le să decoleze și să aterizeze pe piste scurte.

Cu toate acestea, Ucraina a început discuții cu guvernele american și european pentru F-16 Fighting Falcon, mai puțin robuste, temându-se de provocările logistice legate de operarea simultană a două tipuri de avioane de luptă străine.

La 6 iunie au apărut informații conform cărora Australia și SUA discută despre transferul a 41 de F/A-18 Hornet către Ucraina, care vor fi înlocuite cu mai modernele F-35. Zeci de F-18 vechi, dar funcționale, ar fi probabil disponibile pentru export, pe măsură ce Australia, Canada, Elveția și Finlanda vor trece la avioanele de vânătoare F-35.

F/A-18 Hornet, un avion american de luptă multirol bazat pe portavioane, dezvoltat în anii 1970, este principalul avion de luptă al marinei americane și este, de asemenea, operat de mai multe țări europene și asiatice.

A fost folosit în operațiuni militare împotriva Libiei, Irakului și Iugoslaviei.

Clasificat atât ca avion de vânătoare, cât și de atac, Hornet este în serviciu din 1983, cu o rază de luptă de aproximativ 1000 km.

Este capabil să folosească o gamă largă de armament, inclusiv rachete neghidate Hydra 70 și Zuni, rachete aer-aer precum AIM-120 AMRAAM și AIM-9 Sidewinder, rachete aer-sol precum AGM-88 HARM și Taurus, AGM-84 Harpoon, bombe neghidate precum seria Mark-80, CBU-87 și muniții ghidate cu precizie echipate cu sistemul JDAM.

blank