Toți cei care consumă cafea zilnic trebuie să știe! De multe ori, când uităm un nume sau unde am pus un anumit lucru, suntem tentați să dăm vina pe lipsa somnului sau pe stilul de viață și factorii de mediu.
Toți cei care consumă cafea zilnic trebuie să știe! Experții susțin că există anumite obiceiuri din viața de zi cu zi care au un rol extrem de important în sănătatea creierului. Un specialist în neuroștiință a dezvăluit obiceiurile care trebuie evitate pentru a ajuta creierul să funcționeze cât mai mult și cât mai bine posibil. Emily McDonald și-a împărtășit sfaturile într-un videoclip recent, preluat de The Mirror.
Specialista în neuroștiință vine cu câteva sfaturi, pe care ea însăși le urmează, pentru a-și proteja creierul. Cel mai dificil de respectat este evitarea derulării telefonului imediat după ce ne-am trezit. Când ne sculăm din somn, creierul trece de la undele cerebrale „theta la cele alfa”. În esență, a avertizat McDonald, „acest lucru înseamnă că subconștientul nostru este într-o stare mai programabilă”.
Toți cei care consumă cafea zilnic trebuie să știe! Ce s-a descoperit acum
Cafeaua scade stresul oxidativ și inflamația
Cercetătorii au remarcat în studii anterioare că boabele de cafea conțin peste 100 de substanțe chimice vegetale sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația, stimulând în același timp metabolismul.
Acești compuși ar putea ajuta la reducerea inflamației, pot inhiba absorbția de grăsime de către intestin, blochează receptorii implicați cu ritmuri anormale ale inimii și reduc stresul oxidativ, care este un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți din organism.
McDonald amintește că un consum zilnic de una până la cinci cești de cafea a fost asociat cu riscuri mai mici de aritmie, boli de inimă, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral. Consumul de două până la trei căni de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces prematur sau de boli de inimă.
Creierul este „ușor influențabil” de orice din jurul nostru
Creierul este „ușor influențabil” dimineața și asta are un impact mai mare asupra stării noastre de spirit din timpul zilei. „Și ne dă peste cap dopamina” – hormonul din creier care caută recompense – „pentru tot restul zilei, astfel încât continuăm să ne verificăm telefonul permanent”, explică ea.
„Practic, astfel se creează o poftă de a pune mâna pe telefon”, subliniază ea. „Mulți oameni citesc lucruri stresante, care îi fac să devină anxioși și stresați. Ceea ce înmagazinezi în minte este crucial”, spune ea.
În schimb, McDonald recomandă ca atunci când ne trezim să ascultăm muzică relaxantă. „Am activat modul de repaus”, a spus ea. „Încercați să nu vă uitați la telefon timp de cel puțin 20 până la 30 de minute după trezire”, continuă ea. Aceeași regulă se aplică și când mergem la culcare, a adăugat McDonald, recomandând să oprim televizoarele, laptopurile și telefoanele cu o oră înainte de culcare.
Conexiunea intestin-creier este foarte reală
Următorul sfat dat de McDonald se leagă de zicala ”ești ceea ce mănânci”. Ea amintește că alimentele procesate au fost ascociate cu îmbătrânirea cognitivă, ducând la ceața creierului și probleme de memorie.
„Conexiunea intestin-creier este foarte reală”, subliniază ea, sugerând că dieta trebuie să fie bogată în grăsimi „bune”, adică grăsimi mononesaturate și polinesaturate, cereale integrale și produse proaspete. În schimb, trebuie evitate alimentele procesate.
Mâncarea hrăneşte creierul, aşa cum hrăneşte şi corpul. Ceea ce mâncăm şi bem ne afectează performanţele fizice şi intelectuale, deopotrivă. Creierul este un organ care iubește zahărul, mai exact glucoza.