Life

Tot ce trebuie să știi despre hemoroizi și cum poți trata această afecțiune

Hemoroizii sunt o afecțiune frecventă în intervalul de vârstă cuprins între 40 și 65 de ani, mai ales în rândul bărbaților, însă nu este exclus ca aceasta să apară și mai devreme. Studiile spun că, la nivel mondial, 65% din populație suferă la un moment dat de hemoroizi. Iată ce sunt hemoroizii și cum îi poți trata.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt dilatații (umflături) la nivelul rectului (ultima porțiune a intestinului gros) sau la nivelul anusului. Hemoroizii se aseamănă venelor varicoase și pot cauza unele complicații.

În funcție de localizare, hemoroizii pot fi:

  • Interni – se localizează în interiorul rectului, așadar nu pot fi percepuți vizual. De obicei, acest tip de hemoroizi nu provoacă simptome decât în stadii mai severe. Hemoroizii interni se pot complica cu prolaps rectal, atunci când o bucată din rect iese la exterior, prin anus.

  • Externi – apar în jurul anusului, pot proemina pe durata defecației și pot deveni hemoroizi trombozați (cheaguri de sânge prezente la nivelul venei).

Cauzele hemoroizilor

Hemoroizii sunt cauzați de o presiune excesivă la nivelul anusului sau rectului, ceea ce provoacă umflarea venelor din această zonă. Factorii care duc la creșterea presiunii la acest nivel sunt:

  • Constipația și încordarea excesivă în încercarea de a defeca

  • Sarcina

  • Sedentarismul

  • Statul excesiv pe vasul de toaletă

  • Diareea cronică

  • Sexul anal

  • Ridicarea de greutăți

  • Obezitatea

  • Alimentație săracă în fibre (fructe, legume)

  • Consum redus de lichide

  • Factori ereditari

  • Înaintarea în vârstă – îmbătrânirea favorizează reducerea elasticității pereților vasculari.

Simptomele hemoroizilor

Hemoroizii se manifestă prin durere, disconfort, prurit sau senzație de arsură la nivelul anusului. Zona anală devine iritată și umflată. Se pot observa urme de sânge în fecale și pe hârtia igienică. Iar dacă apare prolapsul rectal, o porțiune de piele roz și moale iese în afara anusului.

Hemoroizii externi sunt vizibili la nivelul anusului, sub formă de proeminențe sau sub formă de noduli, în cazul celor trombozați.

Tratamentul hemoroizilor

Tratamentul hemoroizilor depinde de severitatea afecțiunii. Consultul medical este necesar pentru un diagnostic și un tratament corespunzător.

Diagnosticul hemoroizilor presupune examinarea vizuală, în cazul în care hemoroizii sunt vizibili la exterior. În ceea ce privește hemoroizii interni poate fi nevoie de un tușeu rectal sau de utilizarea unor instrumente. Tușeul rectal constă în introducerea unui deget în rect și palparea zonei. În cazurile mai complicate, poate fi nevoie de introducerea unor instrumente pentru a vizualiza hemoroizii.

Hemoroizii se pot trata prin schimbarea stilului de viață, tratament medicamentos, tratament chirurgical și tratamente minim-invazive.

Schimbarea stilului de viață

Schimbarea stilului de viață este îndeajuns pentru a trata formele ușoare de hemoroizi. Afecțiunea poate fi ameliorată prin evitarea mâncărurilor condimentate, prin consumul corespunzător de fructe, legume, cereale și apă (6-8 pahare/zi). Ridicarea de greutăți prea mari trebuie evitată. În schimb, se recomandă efectuarea activităților fizice în mod regulat.

De asemenea, o dietă echilibrată ajută la controlul masei corporale, ceea ce scade presiunea de la nivel rectal.

Evită încordarea excesivă în timpul defecației și statul prelungit pe vasul de toaletă. Băile calde de șezut pot fi utile pentru a vindeca hemoroizii.

Tratament medicamentos

Medicul poate recomanda anumite medicamente, unguente sau supozitoare pentru tratarea formelor ușoare de hemoroizi. Tratamentul este bazat pe substanțe antiinflamatoare, analgezice, anestezice sau laxative.

Tratament chirurgical

Hemoroizii în formă severă pot fi îndepărtați prin hemoroidectomie, metodă chirurgicală clasică. De asemenea, aceștia pot fi tratați prin îndepărtarea țesutului în exces și suturarea hemoroizilor (hemoroidopexie) cu ajutorul unui instrument. Cheagurile de sânge de la nivelul hemoroizilor trombozați pot fi, de asemenea, îndepărtați prin chirurgie clasică.

Tratamente minim-invazive

Baza hemoroizilor poate fi legată cu benzi speciale, astfel încât fluxul sangvin să fie redus, iar hemoroizii să se usuce. De asemenea, aceștia pot fi micșorați prin injectarea unor substanțe sclerozante (scleroterapie).

Embolizarea hemoroizilor este un tratament intervențional prin care fluxul sangvin de la nivelul hemoroizilor este blocat cu ajutorul unor microparticule. Se utilizează tehnica cateterismului – introducerea unor tuburi subțiri (catetere) prin piele și deplasarea lor până la nivelul arterelor ce irigă hemoroizii. Odată poziționate, se injectează prin catetere microparticule speciale care blochează circulația sângelui la acest nivel.

În concluzie, hemoroizii nu sunt o afecțiune periculoasă, însă pot provoca simptome supărătoare. Mergi la medic pentru un diagnostic și un tratament corespunzător.

blank