Rusia
Actualitate

Tezaurul României, confiscat de Rusia. Dovada că Moscova a premeditat evacuarea

Rusia a premeditat preluarea tezaurului României, în timpul Marelul Război, operațiunea fiind pusă la cale de rusia. Europarlamentarul Eugen Tomac prezintă un document, din arhivele ruse, care demonstrează aceste intenții.

Eugen Tomac prezintă un document obținut din arhivele de la Moscova ce demonstrează că Rusia a premeditat preluarea tezaurului românesc. Oficialii ruși au intervenit pe lângă guvernul român, cerând ca valorile Băncii Naționale să fie trimise la Moscova, în Marele Război. Aceasta sub pretextul protejării de armatele de ocupație germane și austro-ungare.

Eugen Tomac prezintă un document istoric

Europarlamentarul a comentat reacția ambasadorului rus Valeri Kuzmin cu privire la chestiunea tezaurului României aflat în Rusia. El a spus că aceasta este poziția rusă de mai bine de un secol și nu trebuie să ne mire. În opinia lui Eugen Tomac, subiectul tezaurului românesc deranjează la Moscova. De unde și reacțiile agresive.

Valeri Kuzmin a spus că Rusia nu intenționează să returneze României tezaurul. Din perspectiva Moscovei este vorba despre „o pisică moartă de la naftalină”. Kuzmin spune că, de fapt, România a rămas datoare Rusiei, motiv pentru care nu se pune problema returnării tezaurului.

În acest context, Eugen Tomac a prezentat documentul care arată că preluarea tezaurului românesc nu s-a făcut la cererea părții române. A fost o operațiune premeditată de ruși cu scopul de a pune mâna pe valorile BNR.

„În opinia mea, motivul este simplu. Kremlinul este deranjat profund că un document, pe care îl doreau ascuns pentru totdeauna de publicul român, nu mai este un secret bine păzit, ci o dovadă istorică clară care arată efectiv cum a ajuns tezaurul României la Moscova. Iar acest document demonstrează ngru pe alb, cum rușii au premeditate evacuarea întregului tezaur românesc”, a declarat Eugen Tomac.

Rusia
Rusia
Documentul găsit în arhivele Rusiei

Eugen Tomac a prezentat documentul care arată intențiile rusești în legătură cu tezaurul românesc. Potrivit spuselor sale, acesta a fost obținut de Ilie Schipor, care a cercetat arhivele ruse pe tematica tezaurului. În documentele descoperite este prezentată operațiunea prin care tezaurul românesc a ajuns în Rusia, în anii 1916 și 1917. Acestea au fost publicate într-un volum, „Destinul tezaurului României. Argumentele din arhivele ruse”.

„În acest document, descoperit în arhivele ruse, este prezentat demersul făcut de ministrul finanțelor al guvernului țarist, Piotr Lvovich Bark, către Mihail Vasilevici Alekseev, șeful Statului Major General al Comandamentului Suprem rus, pe data de 28 octombrie 1916, prin care cerea să fie începute demersurile pentru a convinge autoritățile române să evacueze tezaurul BNR la Moscova”, a explicat Eugen Tomac.

Acest lucru, spune europarlamentarul deranjează Rusia care nu ar fi dorit ca românii și lumea întreagă să cunoască adevărul.

„Aceasta este una dintre dovezile limpezi care demonstrează că întregul demers de a duce Tezaurul României la Moscova a fost o acțiune premeditată a guvernului rus. Exact asta îl irită pe ambasadorul rus: faptul că românii știu acum adevărul – un adevăr pe care trebuie să-l afle toată lumea”, a mai spus Tomac.

Eugen Tomac prezintă documentul rusesc

Politicianul PMP a prezentat, într-o traducere, conținutul corespondenței dintre oficialii ruși cu privire la intențiile privind tezaurul:

„Scrisoarea nr. 496, transmisă – la 28 octombrie 1916 – de către P.L.Bark, ministrul rus de finanțe, generalului M.V. Alekseev, șeful Statului Major General al Comandamentului Suprem rus

MINISTRUL FINANȚELOR

F(oarte). Urgent Strict confidențial

Mult prea stimate Domn Mihail Vasilevici!

Ca urmare a evenimentelor care au loc pe teatrul românesc, al acțiunilor militare și – în legătură cu acestea – a unei posibile evacuări, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, a Bucureștilor, vă semnalez, Excelența Voastră, dacă nu ar fi oportună adoptarea măsurilor corespunzătoare în sensul protejării rezervei de aur a Băncii Naționale a României.

În cazul în care împărtășiți acest punct de vedere, v-aș ruga cu supunere, Excelența Voastră, să nu ezitați ca – prin intermediul autorităților militare din România – să propuneți Guvernului României serviciile noastre în ceea ce privește transportul aurului românesc în una din filialele Băncii de Stat, unde aceasta ar putea fi păstrat în viitor până la evenimente mai favorabile.

Totodată, întrucât organizarea unui asemenea transport necesită un anumit timp, aș ruga cu umilință, Excelența Voastră, ca – în cazul acordului Guvernului României privind propunerea noastră – să-mi comunicați acest lucru neîntârziat, pentru ca eu să transmit din timp instrucțiunile necesare pentru organizarea primirii aurului românesc la Iași și transportarea în continuare a acestuia în interiorul Imperiului.

Cu umilință vă rog, Excelența Voastră, să primiți asigurarea întregii considerații și a sincerului devotament.

P.Bark

[semnătura olografă a autorului scrisorii]
28 Octombrie 1916

No 496

Excelenței Sale

M.V. ALEKSEEV”

blank