International, Stiri

Teresa Romero, prima persoana contaminata cu Ebola in afara Africii, NU mai are virusul.

Veste imbucuratoare pe frontul luptei impotriva epidemiei de ebola. Infirmiera spaniola, Teresa Romero, care a fost prima persoana contaminata in afara continentului african, nu mai are virusul in organism. Cel putin asta indica testul facut duminica.

ebola

Teresa Romero, in varsta de 44 de ani, internata pe 6 octombrie, la spitalul Carlos III din Madrid, a fost supusa duminica unui nou test. Rezultatul acestuia „este negativ”, a declarat Comitetul interministerial insarcinat cu monitorizarea amenintarii pe care o prezinta acest virus in Spania. Romero va fi supusa unui nou test „in urmatoarele ore”, a precizat Comitetul, adaugand ca „starea de sanatate a pacientei (…) se amelioreaza”.

Teresa Romero, infirmiera la spitalul Carlos III, a devenit la 6 octombrie prima persoana care a contractat virusul Ebola in afara Africii. Ea a dezvoltat primele simptome pe 29 septembrie, dupa ce a tratat doi misionari de febra hemoragica Ebola care au fost repatriati respectiv la 8 august si 22 septembrie si au decedat cateva zile mai tarziu.

Pe de alta parte, spitalul din Dallas, unde a decedat „pacientul zero” din Statele Unite, a recunoscut ca n-a diagnosticat corect simptomele lui Thomas Eric Duncan si a publicat o scrisoare de scuze.

In Carolina de Nord a avut loc, in week-end, o slujba de pomenire pentru liberianul Thomas Eric Duncan, prima persoana infectata cu virsul ebola in Statele Unite, care a decedat pe 8 octombrie.

La miezul noptii de duminica, s-a incheiat perioada de carantina, de 21 de zile, pentru cei care au intrat initial in contact cu cel care avea sa fie numit „pacientul zero”. Zeci de persoane au fost monitorizate, iar partenera de viata a lui Duncan, fiul sau de 13 ani si inca doua persoane au fost pusi in carantina stricta, sub paza, la o adresa secreta din Dallas. Toti rasufla acum usurati.

Anthony Fauci, director Institutul National de Boli Infectioase: „El a venit la spital si a inceput o noua perioada cand s-au infectat cele doua asistente medicale. Asa a aparut un nou grup de risc care trebuie monitorizat”.

Cele doua asistente infectate, Nina Pham si Amber Vinson, sunt inca sub tratament, dar in spitale din afara Dallasului.

Anthony Fauci, director Institutul National de Boli Infectioase:
„Protocolul (de ingrijire a bolnavilor de Ebola) va fi finalizat curand. In mod cert, insa, intregul corp trebuie acoperit. Nicio portiune de piele nu trebuie expusa”.

O laboranta de la spitalul din Dallas unde a fost internat „pacientul zero” a fost testata negativ, dupa ce vasul de croaziera la bordul caruia se imbarcase s-a intors, duminica, in portul Galveston din Texas. Femeia a petrecut tot weekendul izolata in cabina ei, de teama ca s-ar fi putut infecta cand a manipulat probe biologice de la Thomas Duncan. Din fericire, temerile nu s-au adeverit.

Ebola a provocat moartea a cel putin 4.555 de persoane dintre cele 9.216 cazuri inregistrate in sapte tari (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania si SUA), potrivit celui mai recent bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

blank