PSD şi PNL din cauza „taxei pe soare”. Directiva europeană nu impune obligativitatea
Actualitate

Tensiuni între PSD şi PNL din cauza „taxei pe soare”. Directiva europeană nu impune obligativitatea

Purtătorul de cuvânt al PSD a venit cu critici la adresa lui Virgil Popescu, liberalul care ocupă fotoliul de ministru al Energiei. Totul a plecat de la ordonanţa ce prevede taxarea prosumatorilor care şi-au instalat panouri solare.

PSD nu este deloc mulţumit de decizia luată de către ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu.

Tensiuni între PSD şi PNL din cauza „taxei pe soare”: „Popescule, ești dator cu multe răspunsuri!”
Este vorba despre deja celebra „taxă pe soare”. Radu Ștefan Oprea, purtător de cuvânt al PSD, îi cere lui Virgil Popescu să explice de ce a transpus Directiva Europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei sintagma scrie clar că „statele membre pot să taxeze…”, nefiind vorba despre o obligaţie.

„O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce? De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma .

De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, a afirmat, duminică, Radu Ștefan Oprea.

Purtătorul de cuvânt al PSD a adăugat că ministrul Energiei a făcut acest lucru în timp ce europarlamentarii PSD propun și primesc aprobarea comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurior și aprobărilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mică de 50 kW.

„Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW.

Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, a mai afirmat social-democratul.

„România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil”
Critici vin şi din partea USR, formaţiune care cere acum stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței emise în seara de dinaintea vacanței de Ziua Națională, prin care apare o nouă taxă în plină criză energetică: „taxa pe soare”, care vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă.

Potrivit USR, prin noua OUG, cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

„România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce?

Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică”, afirmă Cristian Ghinea.

blank
blank