taxa
Actualitate

Taxa pe Soare contestată de Asociația Prosumatorilor. Guvernul vrea mai mulți bani de la români

Asociația Prosumatorilor cere Guvernului să nu introducă taxa pentru prosumatorii care produc energie așa cum se intenționează. Totodată, ei atrag atenția că această taxă nu este solicitată de Comisia Europeană.

Taxa pe soare este o nouă găselniță prin care Guvernul ar intenționa să scoată mai mulți bani din buzunarele românilor. Sunt vizați prosumatorii, cei care produc energie electrică din surse alternative, pentru propriul consum.

Taxa pe Soare nu este cerută de CE

Asociația Prosumatorilor din România spune că o eventuală taxare a prosumatorilor, pentru energia produsă, nu este cerută de Uniunea Europeană. Această măsură este la latitudinea fiecărui guvern național. Drept urmare, solicită guvernului condus de Marcel Ciolacu să elaboreze un act normativ prin care să se angajeze că nu va impune această nouă taxă.

„Invocarea Directivei Europene pentru introducerea «taxei pe soare» a determinat Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie să adreseze o solicitare de clarificare către Comisia Europeană. Răspunsul Comisiei Europene este clar și fără echivoc: Articolul 21(3) este o clauză de tip «poate», ceea ce înseamnă că transpunerea de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei”, arată Asociația.

Taxa este o formă de impozitare pentru energia electrică produsă și consumată de prosumatori, pentru propriile nevoi. Guvernu a introdus, în OUG 163/2022 o prevedere ce permite ANRE să introducă această taxă. Sunt vizate mai multe categorii de prosumatori, între care beneficiarii programelor Casa Verde, Electric-Up sau RepowerEU.

Taxa pe soare a fost justificată de Guvernul României drept o obligație de transpunere în legislația românească a directivelor europene. Acum, din răspunsul obținut de Asociația Prosumatorilor, înțelegem că nu există o astfel de obligație. Măsura a fost propusă și adoptată doar de guvernul PSD – PNL, pentru a scoate mai mulți bani de la români.
taxa
Precizările Asociației Prosumatorilor

În concluzie, arată Asociația Prosumatorilor, taxa pe soare „nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene ci o decizie a politicienilor din România. Este grav că instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal nu au înțeles sensul acestei directive europene”, arată Asociația.

„Toate instituțiile din România și partidele aflate la guvernare au afirmat că nu susțin această taxă dar că sunt obligați de Uniunea Europeană să o introducă in legislația românească. Aceste afirmații sunt false și ascund un interes contrar cetățenilor români sau denotă o lipsă de competențe. Solicităm Ministerului Energiei și Guvernului României să elaboreze o OUG prin care să fie specificat foarte clar că România nu va taxa autoconsumul de energie electrică al prosumatorilor”, se arată în comunicatul Asociației.

Asociația cere ca PSD și PNL să-și asume această nouă taxă pe care vor să o introducă în ciuda recomandărilor Comisiei Europene.

„Dacă actuala coaliție de guvernare dorește taxarea autoconsumului, în ciuda recomandărilor Uniunii Europene, dorim și vom cere asumarea publică a acestei decizii din partea fiecărui partid aflat la guvernare”, mai spune Asociația Prosumatorilor.

Citește și  Taxa anuală pentru locul de parcare în Bucureşti ar putea creşte de aproape 10 ori. Anunţul edilului Sectorului 2: „Nu mai putem închiria spaţiul public pe preţuri de nimic”

taxa

Taxa pe soare pentru bani la buget

La finalul anului trecut, în România s-a depășit pragul de 100.000 de prosumatori. Capacitatea totală a instalațiilor de producere a energiei electrice din surse alternative, în special panouri fotovoltaice se ridică la aproximativ 1.500 MW. Numărul prosumatorilor a explodat în ultimii ani. De unde și dorința Guvernului de a introduce taxa pe soare.

Dacă în anul 2019 erau înregistrați doar 303 prosumatori, România avea la jumătatea anului trecut un număr 77.638. Cei mai mulți au fost înregistrați în Ilfov, Timiș și Dolj, arată datele ANRE.

blank