Actualitate

Spitalul de Arşi din Bucureşti a fost închis. Procurorii au deschis anchetă pentru moarte suspectă

Ministerul Sănătății a decis închiderea parțială a Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, în urma ultimului scandal privind contaminarea cu larve a unui pacient, dar şi decesul unei femei căreia i s-a făcut o transfuzie greşită, cu sânge de altă grupă decât cea pe care aceasta o avea. Parchetul Tribunalului Bucureşti s-a autosesizat şi a fost deschis dosar penal pentru moarte suspectă.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, joi, că Spitalul de Arşi din Capitală a fost închis parţial.

„Încep prin a spune cât de mult regret situaţia pacientului de la Spitalul de Arşi. Spitalul de Arşi se află într-o situaţie gravă, şi nu de ieri, de azi; o cunoaştem de la Colectiv. În noiembrie am fost acolo ca volunat. În ultimele două luni, am avut deja multe situaţii de criză. (…) În weekendul cu explozia de la Valea Casacdelor, am fost la Spitalul de Arşi, am văzut condiţiile, iar domnul doctor Cătălin Cîrstoveanu a făcut voluntaria acolo o noapte, cu două asistente de la „Marie Curie”, pentru a ajuta personalul de acolo şi pentru a face un raport pentru mine. Acel raport înregistrează o situaţie care nu este cu mai puţin gravă faţă decât ce aţi văzut azi”, a declarat Vlad Voiculescu.

„Dincolo de problemele de management, personalul insuficient, e inacceptabil ca la şase luni de la Colectiv noi să nu fi învăţat nimic. Spitalul de Arşi nu oferă condiţii propice nici pentru pacienţi, nici pentru personal. Singura măsură rezonabilă pe care am luat-o în considerare e să închidem spitalul. Am luat-o în considerare de mai multe ori, ultima dată am discutat-o săptămâna trecută. Am discutat cu spitalele care pot prelua pacienţii. Concluzia e că nu putem închide tot spitalul, dar am suspendat activitatea UTS-ului (Unitatea de Transfuzie Sanguină, n. red). Pacienţii cu arsuri grave au fost redirecţionaţi. Acum sunt doi pacienţi la ATI (Anestezie-Terapie Intensivă, n. red) care nu pot fi transferaţi”, a precizat ministrul.

„E singurul spital pentru marii arşi, unde avem medici care pot trata marii arşi. Cât timp nu ai o instalaţie de climatizare, cât ai ochiuri de geam cu plasă şi muşte, ai o problemă majoră. (…) Pacientul respectiv fusese operat, dar nu i se făc baia terapeutică; am înţeles că aşa este protocolul”, a subliniat el.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Poliţia Capitalei se află deja la Spitalul de Arşi.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă în momentul de faţă s-ar petrece un accident soldat cu victime cu arsuri, Vlad Voiculescu a admis că singura soluţie ar fi transferarea răniţilor în străinătate.

Decizia închiderii parţiale a Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri vine în contextul a două cazuri grave, petrecute recent în unitatea medicală. Este vorba despre decesul unei femei internată aici, la șapte zile după ce grupa de sânge i-a fost determinată incorect și i-a fost administrată altă grupă decât cea pe care o avea.

blank