International, Stiri

Sondaj neasteptat

Germanii sunt printre cei mai saraci europeni

raport-bce-germanii-sunt-printre-cei-mai-saraci-din-zona-euro-cu-avere-sub-cea-a-spaniolilor-sau-italienilor_size9Gospodariile din Germania sunt printre cele mai sarace din zona euro, cel putin pe hartie, cu o avere medie neta de 195.000 euro. La polul opus, populatia din tarile din sudul Europei, precum Italia, Spania si Cipru, dar si Franta, are active mai mari, arata un sondaj al Bancii Centrale Europene (BCE). Raportul este bazat pe date din 2009 si 2010, ani in care criza datoriilor din zona euro se afla in faza de inceput. De asemenea, raportul acorda importanta deosebita proprietatii asupra locuintei, dimensiunii gospodariei si detinerii unei mici afaceri. Toate acestea favorizeaza sudul Europei. In Germania, de exemplu, procentajul persoanelor care detin in proprietate locuinte este destul de redus, noteaza publicatia americana. Totusi, raportul scoate in evidenta ca populatia din unele tari lovite puternic de criza datoriilor nu are o situatie atat de grava precum s-ar crede. Luxembourg se afla pe prima pozitie in studiul BCE, cu o avere neta medie de peste 700.000 de euro pe gospodarie in 2010, ultimul an pentru care sunt disponibile date. Pe locul al doilea se afla Cipru, cu 670.000 de euro. In martie, Cipru a incheiat un acord cu zona euro si FMI pentru imprumuturi externe de 10 miliarde de euro necesare stabilizarii finantelor statului, program conditionat de restructurarea dura a sectorului bancar, inclusiv impunerea de pierderi deponentilor. In Germania, avutia neta medie s-a situat la 195.000 de euro, in Olanda la 170.000 de euro, iar in Finlanda la 161.500 euro. In toate cele trei tari opozitia fata de sustinerea financiara a sudului Europei se afla la cote ridicate.

 

Dobanzile sunt problema

 

Spania inregistreaza o avutie neta medie pe gospodarie de 291.000 de euro, Italia de 275.000 de euro, iar Franta de 233.000 de euro, arata studiul BCE. Cei mai saraci din zona euro sunt slovacii, cu o medie de aproape 80.000 de euro pe gospodarie. Rezultatele studiului BCE ar putea incuraja incercarile de a implica si mai mult sectorul privat in viitoare interventii ale guvernelor pentru salvarea de la colaps a unor institutii financiare, prin impunerea de taxe pe avere sau pe depozitele bancare mari. Astfel de masuri ar reduce costurile pentru Germania si statele cu situatie financiara solida din zona euro, afirma analisti, citati de Wall Street Journal. Mai multi factori au influentat statistica BCE, scrie Wall Street Journal. In Germania, dobanzile la creditele ipotecare nu sunt tratate la fel de favorabil din perspectiva taxelor precum in alte parti din Europa. In plus, bancile germane cer de obicei avansuri mari, descurajand achizitia de locuinte in favoarea inchirierii. „Rolul proprietatii asupra locuintei este foarte important”, se arata in raportul BCE. Datele nu reflecta, de asemenea, nici declinul preturilor locuintelor si altor active in ultimii trei ani. Preturile locuintelor au fost estimate de respondenti in cadrul unui sondaj in care au fost consultate circa 60.000 de gospodarii din zona euro, astfel ca ar putea fi diferite de cele din piata la momentul respectiv. Gospodariile din sudul Europei tind sa fie mai mari decat cele din tari precum Germania, sporind astfel valoarea activelor.

Raportul nu incoropreaza nici anumite programe de pensii private, foarte raspandite in Germania.

BCE a inclus in activele totale proprietatile imobiliare, vehiculele, depozitele bancare, investitiile si pensiile, scazand din valoarea acestora pasivele, precum ipotecile, datoriile prin card de debit si alte datorii.

blank