soldații român
Actualitate

Soldații români și americani, exercițiu militar de amploare la Smârdan. Cum se va desfășura

Un exercițiu militar de amploare a avut loc la Smârdan cu soldații români și cei de la NATO. Scenariul aplicației, unul fictiv, a luat în calcul amenințările cu care s-ar putea confrunta Alianța.

900 de soldații români și americani implicați, au folosit tehnică militară de ultimă generație, inclusiv celebrele blindate „Striker”, și mașinile de luptă „Bradley”.

Poligonul de la Smârdan a semănat cu un câmp de luptă. Militarii americani au venit cu mașini de luptă Stryker, Bradley și transportoare TAB 77.

Col. Adrian Costaru, comandant Brigada 9 mecanizata Mărășești: „Obiectivele pe care le-am stabilit au fost creșterea gradului de coeziune la nivelul subunităților, creșterea nivelului de interoperabilitate între noi și militarii americani și verificarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor pe care le avem conform procedurii de operare in vigoare”.

Lt. Jafrrey Kazmi: „Am învățat multe în acest timp, am căpătat experiență în lupta cu tancurile și soldații români. Am învățat cum să lucrăm împreună pentru o Alianță și mai puternică”.

Exercițiul „Justice Eagle 22.1” continuă peste noapte, iar vineri va avea loc ceremonia de încheiere. La el participa detașamentele dislocate în țara noastre pentru consolidarea flancului estic al NATO.