Șoferii
Actualitate

Șoferii prinși drogați sau băuți la volan, 10 ani fără permis

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care șoferii condamnaţi că au condus băuţi sau drogaţi îşi pierd dreptul de a redobândi permisul pe o perioadă de până la 10 ani.

Lege dură pentru cei care conduc în stare de ebrietate sau sub influenţa drogurilor.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa social-democratului Robert Cazanciuc. Șoferii condamnaţi pentru conducerea vehiculelor băuţi sau drogaţi pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani.

Lege dură pentru beţivi şi drogaţi

Propunerea legislativă modifică şi completează unele normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Iar Camera Deputaţilor este decizională pe acest proiect.

„Senatul a votat astăzi o lege prin care şoferii condamnaţi pentru conducerea vehiculelor băuţi sau drogaţi pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani.

Aşa cum am promis, continuăm planul de măsuri pentru reducerea numărului de morţi pe drumurile României. Declasând-o de pe primul loc la decesele rutiere, în ultimii şase ani”, a scris Robert Cazanciuc, luni pe Facebook.

El a mai spus că, „după Legea Anastasia, a venit, ţinându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care şoferii prinşi cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogaţi „nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”.

„Legea merge pentru decize finală la Camera Deputaţilor. Mulţumesc colegilor senatori. 101 voturi „pentru”, nici un vot „împotrivă”, a concluzionat Cazanciuc.

Pedepse mai aspre pentru consumatorii de droguri

Pe 21 septembrieRobert Cazanciuc a anunţat că a depus la Senat un proiect de lege. Care să ajute la combaterea eficientă a consumului de droguri. Documentul prevede pedepse înăsprite. Dar şi circumstanţe agravante pentru cei care folosesc minori.

„Pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată. Se vor majora pedepsele privind şi finanţarea faptelor ce au legătură cu traficul şi consumul de substanţe psihoactive. Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate”, a explicat Cazanciuc, în postarea de pe reţeaua de socializare.

Potrivit senatorului PSD, iniţiativa legisaltivă mai prevede că folosirea minorilor în derularea de operaţiuni cu substanţe psihoactive va fi o circumstanţă agravantă în săvârşirea infracţiunilor privind traficul de doguri.

„Va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere. Pentru a evita tragedia de la 2 Mai. Al cărei autor a refuzat, la 17 ani, să urmeze asistenţa de specialitate”, a mai transmis Cazanciuc.

De ce a fost nevoie de o nouă lege, după Legea Anastasia

Legea Anastasia, așa cum a fost numită, pare că nu funcționează. În doar patru luni de la intrarea sa în vigoare au fost comise cel puțin 10 accidente mortale, de către șoferi băuți sau drogați. O recunoște chiar autorul proiectului, care propune sancțiuni și mai aspre pentru șoferii prinși sub influența drogurilor sau a alcoolului la volan.

Legea Anastasia, prezentată drept o armă menită să-i determine pe șoferi să nu mai conducă băuți sau drogați la volan, pare că nu funcționează. O recunoaște chiar autorul actului normativ. Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că în cele patru luni de la intrarea în vigoare a actului normativ au fost comise în jur de zece accidente mortale, de către șoferi băuți sau drogați.

Faptul că vor sta la închisoare, fără posibilitatea suspendării pedepsei, așa cum prevede Legea Anastasia, nu este suficient. Șoferii continuă să urce băuți sau drogați la volan și, mai mult, chiar să comită accidente mortale.

În aceste condiții, urmează să intre în parlament un nou proiect de lege. Acesta este menit să propună noi sancțiuni împotriva șoferilor băuți sau drogați.

blank