Dieta echilibrată, activitatea fizică și odihna sunt foarte importante pentru sănătatea noastră. În perioadele solicitante, organismul nostru slăbește și face față mult mai greu atacurilor venite din exterior, în special din partea bacteriilor și virusurilor. Prin urmare, trebuie să avem grijă și de sistemul nostru imunitar. O imunitate scăzută crește riscul îmbolnăvirilor și durata necesară pentru a ne vindeca și recupera după o boală. Iată ce trebuie să facem pentru a ne menține sănătoși.
Dieta echilibrată
Un organism sănătos, cu un sistem imunitar puternic, are nevoie în primul rând de vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali. Putem obține aceste substanțe din suplimente alimentare, pe care le găsim la o farmacie online cu prețuri mici, dar cel mai bine ar fi să le asimilăm și din hrana pe care o consumăm.
De aceea, este foarte important să includem în meniul nostru zilnic cât mai multe legume și fructe proaspete. Nu trebuie să uităm nici de cerealele integrale, de lactate și proteine, însă e bine să evităm grăsimile și dulciurile procesate.
O dietă sănătoasă trebuie să conțină alimente bogate în nutrienți și care au cât mai puține calorii, pentru că greutatea corporală trebuie menținută în limite normale. Dacă simțim nevoia de dulce, putem consuma fructe, sucuri de fructe sau miere, iar grăsimile sănătoase le putem obține din carnea de pește și din lactatele integrale.
Activitatea fizică
Un alt aspect foarte important pentru sănătatea organismului nostru îl reprezintă mișcarea. Mulți dintre noi duc o viață foarte sedentară, iar asta poate provoca, în timp, diferite afecțiuni grave. Medicii ne recomandă să facem zilnic cel puțin 30 de minute de mișcare. Putem alege orice sport ne place: alergare, ciclism, înot, dans, aerobic, fitness. Cei care nu au o condiție fizică prea bună sau nu au voie să facă efort intens se pot rezuma la o plimbare de 30 de minute.
Sportul nu ne ajută doar să prevenim obezitatea, pentru că unele persoane nu se îngrașă, deși nu fac mișcare. Totuși, inclusiv ele pot avea probleme medicale grave, pentru că lipsa de activitate fizică duce în timp la afecțiuni cardiovasculare, osoase sau articulare.
Evitarea stresului
Pare aproape imposibil să evităm stresul în agitația vieții cotidiene. Totuși, există soluții care ne pot ajuta să ne relaxăm, astfel încât să trecem mai ușor peste perioadele solicitante, iar organismul nostru să nu aibă de suferit. Este foarte important să ne facem timp, în fiecare zi, pentru cel puțin o activitate care ne face plăcere.
Indiferent dacă este vorba despre dans, muzică, vizionarea unui film, cititul unei cărți sau întâlnirea cu prietenii la o cafea. Trebuie să avem grijă de noi și să ne rezervăm acest timp foarte prețios. În acest fel, ne vom simți mai bine în timpul zilei, vom fi binedispuși, iar noaptea ne vom putea odihni eficient. Sportul ne este de mare ajutor, la fel și tehnicile de respirație. Dacă avem un hobby, ideal ar fi să rezervăm puțin timp și pentru această pasiune a noastră, dacă nu chiar zilnic, cel puțin o dată pe săptămână.
Prin urmare, cu puțin efort și printr-o organizare eficientă a timpului, putem avea grijă de sănătatea noastră, urmând un stil de viață echilibrat.