Life

Serele pentru legume imbunatatesc diversitatea produselor ecologice

Cultivarea legumelor in sere, adica intr-un mediu protejat, a inceput sa fie folosita de ceva timpin Romania si a cunoscut o mare expansiune. Aceasta tehnica aduce avantaje importante, ocolind problema sezonalitatii legumelor si permitand producatorului sa produca calitate, in orice moment, obtinand o mai buna remunerare in activitate. Necesitatea producatorilor de a-si proteja plantele, in special in perioadele din an cele mai nefavorabile, este principalul motiv pentru utilizarea sere. Folosirea lor este din ce in ce mai mare in toata lumea, evitandu-se daunele provocate de furtuni, inghet, zapada, grindina, frig extrem etc., adica conditii de mediu proaste.

Aceasta mare raspandire a serelor se datoreaza, fara indoiala, aspectului plasticului, datorita versatilitatii si costului redus. Din acest motiv, serele cu acoperire din plastic pot fi gasite in aproape toate regiunile lumii. Serele, in plus, contribuie la o mai buna dezvoltare a plantatiilor, precum si la cresterea productivitatii, un numar mai mare de recolte pe an, recolte intre recolte si produse de mai buna calitate.

Combinand aceasta tehnica cu cultivarea ecologica, legumele produse in sere sunt de o calitate excelenta. Cele ecologice se bazeaza, in principal, pe cultivarea care vizeaza potentialul productiv al solului asociat cu clima proprietatii, ceea ce indica culturile si soiurile cu mai mare aptitudine, desi nu intotdeauna de interes economic mai mare pentru piata locala. Astfel, piata alimentara ecologica se caracterizeaza prin oferirea de produse regionale si de sezon, adica produse de sezon.

Producerea culturilor bine adaptate la momentul optim permite, atata timp cat cerintele lor nutritive sunt indeplinite, dezvoltarea lor maxima, manifestandu-si tot potentialul productiv si cu rezistenta maxima la daunatori si boli. Cu cat cerintele climatice ale culturilor sunt indeplinite mai putin, cu atat este mai mare susceptibilitatea la daunatori si boli, adica cu cat in afara sezonului, cu atat este mai mare nevoia de a folosi pesticide. Intrucat propunerea agriculturii ecologice este contrara utilizarii pesticidelor, cultivarea in afara sezonului ar fi imposibila.

Citește și  Idei incitante prin care sa il seduci fara sa renunti la haine

Diversitatea in oferta de produse ecologice ar putea fi imbunatatita semnificativ prin cultivarea protejata. Utilizarea serelor va permite sa protejati mediul de cultura de intemperii, precum inghet, vanturi puternice, ploi abundente si grindina, permitand beneficii precum cresterea potentialului de productie. Faciliteaza combaterea daunatorilor si bolilor, standardizarea productiei, imbunatatirea calitatii produsului obtinut, permitand recoltarea in afara sezonului si cu o productivitate mai mare. In sistemele mai complexe, permite un adevarat control al climei, prin echipamente sofisticate, facand posibila mentinerea temperaturii si umiditatii mediului in intervalul optim cerut.

Serele agricole sunt structuri acoperite de cele mai multe ori cu plastic si construite, in primul rand, pentru a proteja legumele de fluctuatiile climatice si de fenomenele acestora.

Dezvoltata in Europa pentru a permite plantarea in iarna aspra, in Romania, cultivarea protejata minimizeaza efectele luminii solare, previne daunele cauzate de ploaie si vanturi puternice, pe langa faptul ca ofera aparare impotriva daunatorilor solului.

Sera agricola isi propune sa absoarba caldura de la Soare si sa o mentina conditionat in interior. Serele agricole, pe langa protectia plantei impotriva eventualelor amenintari externe, mentin temperatura interna controlata in functie de intrarea radiatiei solare. O sera agricola serveste nu numai pentru cultivarea plantelor si florilor, ci mai ales ca mijloc de conservare si producere a alimentelor ecologice pentru consum, indiferent de perioada anului.

Obiectivul serelor, asa cum am mentionat deja, este de a evita si controla o serie de factori de mediu, pe langa organizarea unei anumite plantatii sau culturi intr-un mod mai rational si mai compact. In acest fel, avem mai jos principalele probleme cu care serele sunt capabile sa protejeze o anumita plantatie, sau mai bine zis, factorii climatici care pot fi controlati prin folosirea serelor.

Controlul frigului este unul dintre avantajele serelor pentru ca, in general, dauneaza germinarii semintelor. Plantele prezinta o crestere neregulata si lenta si exista o scadere mare a productiei, in principal de flori. Un inghet, de exemplu, poate distruge complet o plantatie, in timp ce temperaturile foarte ridicate fac ca plantele sa transpare mult, peste normal, provocand o scadere a productiei lor.

Citește și  Numeroase atracții, evenimente noi în Dubai de neuitat

Umiditatea relativa a aerului, un alt factor vital, atunci cand este scazuta, poate duce la deshidratarea unor plante, fiind, in acest caz, necesara o irigare adecvata. Cand umiditatea este peste normal, exista si deteriorarea plantelor, care sunt mai mult supuse bolilor. Sfatul expertilor este acestea: protejeaza-ti plantele de intemperii si controlati eficient cresterea si coacerea plantelor din solar!

Vantul rece incetineste cresterea plantelor si, atunci cand este prea puternic, poate deteriora si chiar ucide planta. In ceea ce priveste grindina, poate deteriora grav plantele si chiar le poate distruge. Furtunile pot distruge si recoltele. O alta mare problema pentru plante este soarele puternic, care le poate dauna si chiar distruge.

Beneficiile serelor agricole:

Recolte in afara sezonului. Cand conditiile de mediu nu favorizeaza dezvoltarea si productia de legume, de exemplu, putem folosi sera pentru plantare si productie in afara sezonului. Cu sere, putem creste aceste produse pe tot parcursul anului, obtinand astfel profituri mai mari. Veti aeva produse mai bune, cu aspect mai bun, permitand obtinerea unor preturi mai bune. Veti observa recolte timpurii care, combinate cu calitatea buna, asigura preturi mai mari, permitand 2 pana la 4, sau chiar mai multe recolte pe an, in aceeasi zona. Veti avea un control mai mare asupra daunatorilor si bolilor, deoarece plantele din sere sunt mai puternice si mai rezistente la boli si daunatori. Pastrati structura solului, intrucat nu exista compactarea pamantului de catre apa de ploaie, urmata de caldura solara. De asemenea, evitati problemele de eroziune, pe langa mentinerea terenului in stare buna. Astfel veti putea profita de plantarea de puieti din soiuri selectate, care necesita conditii speciale de mediu, precum cele pe care le pot asigura serele.

 

blank