Zelenski
International

Semnal de alarmă de la Zelenski: După Gaza, Putin plănuiește o „explozie” în Balcani

Putin vrea să stârnească un conflict în Balcani pentru a distrage atenția de la războiul din Ucraina, susține Zelenski. Președintele ucrainean Volodimir trage un semnal de alarmă cu privire la tensiunile dintre Kosovo și Serbia. Kremlinul, după ce a contribuit la escaladarea conflictului din Fâșia Gaza dintre Israel și mișcările teroriste pro-palestiniene, vrea să distragă cât mai mult atenția Statelor Unite și ale Europei occidentale de la războiul din Ucraina.

Volodimir Zelenski trage un semnal de alarmă privind situația din Balcani. Președintele ucrainean preconizează că atenția lumii s-ar putea muta, din nou, către regiunea zbuciumată a peninsulei balcanice.

Un conflict cum nu s-a mai întâmplat de la războaiele din fosta Iugoslavie în anii 1990 este planificat și dorit de dictatorul rus Vladimir Putin.

Astfel, Kremlinul ar putea distrage și mai mult atenția Alianței Nord-Atlantice de la războiul din Ucraina, cu Statele Unite ale Americii și așa implicate în războiul din Fâșia Gaza dintre Israel și grupările teroriste pro-palestiniene Hamas, Hezbollah, milițiile irakiene pro-iraniene și mișcarea yemenită Houthi. Este, de altfel, un conflict aprins de Rusia și Iran care au finanțat grupările teroriste pentru a ataca Israelul din 7 octombrie.

Putin vrea o nouă „Iugoslavie”

„Atenție la Balcani. Credeți-mă, primim informații. Rusia are un plan lung… Dacă partenerii noștri nu fac nimic acum, va fi o altă explozie”, a declarat Zelenski.

„Zelenski are dreptate. În Balcani se pregătește un conflict de luni de zile, dacă nu chiar mai mult„, a declarat Rebekah Koffler, analist strategic de informații militare și autoarea cărții „Putin’s Playbook”.

„Deși este puțin probabil ca Rusia să înceapă un război deplin în acest moment [cu NATO] – ​​întrucât Putin și-a dedicat cea mai mare parte a forței de muncă și a materialelor sale pe câmpul de luptă din Ucraina – este aproape sigur că Moscova își va continua operațiunile ascunse de destabilizare în Balcani”, a declarat analistul pentru Fox News.

Kosovarii sunt pregătiți,fiind echipați cu drone de ultimă generație – Sursa Foto: NATO Kosovo Force – KFOR, Facebook

Război între Serbia și Kosovo?

Rusia nu recunoaște independența Kosovo. Destrămarea Iugoslaviei a fost un pumn pentru Putin. Așadar, inversarea situației din Kosovo este obiectivul său strategic, mai spune Zelenski.

Forțele ruse se așteptau la o victorie rapidă asupra forțelor armate ucrainene și o rezistență redusă din partea populației în timpul invaziei inițiale. Rușii credeau că vor ocupa Kievul sau că guvernul democratic va capitula în câteva zile. Sunt aproape doi ani de când Ucraina rezistă, grație sprijiului ferm din partea SUA și NATO. Aproximativ 300.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți și zeci de mii au dezertat, în vreme ce bilanțul victimelor ucrainene ajunge la jumătatea celui rusesc.

„Zelenski are perfectă dreptate. Putin vrea într-adevăr să stimuleze conflicte în alte părți ale lumii pentru a distrage atenția de la Ucraina, deoarece consideră că războiul din Ucraina este o luptă existențială pentru Rusia și nu se va opri la nimic pentru a-l câștiga”, a declarat o sursă diplomatică pentru Fox News.

Balcanii, din nou „butoiul cu pulbere al Europei”
Rusia încă menține legături religioase, culturale și diplomatice profunde cu Balcanii, deși câteva state, precum Croația, Macedonia de Nord, Albania, Slovenia, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru au aderat/își doresc să adere la spațiul euroatlantic.

Doar Serbia își menține poziția antiamericană și legăturile cu Rusia, ca urmare a bombardamentelor americane împotriva Belgradului și sprijinului acordat statului Kosovo. Biserica Ortodoxă Sârbă are simpatii față de Biserica Ortodoxă Rusă.

Din secolul 19, Imperiul Rus a sprijinit mișcările panslaviste din Balcani, îndreptate împotriva dominației otomane și împotriva celei austro-ungare. Implicarea rusească în Balcani a culminat cu asasinarea arhiducelui austro-ungar Franz Ferdinand la Sarajevo în 1914, împușcat de Gavrilo Princip, un student membru al unei societăți secrete sârbe care susținea panslavismul. Intrarea în război a Rusiei cu Austro-Ungaria când aceasta din urmă a vrut să pedepsească Serbia a declanșat Primul Război Mondial, o conflagrație care a dus la moartea a 20 milioane de oameni.

blank