Șeful Consiliului European
Actualitate

Șeful Consiliului European, avertisment terifiant după ce Zelenski a cerut închiderea cerului Ucrainei. „Este foarte important să evităm un al treilea război mondial”

Charles Michel, Șeful Consiliului European, a declarat că aplicarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, precum a cerut preşedintele Volodimir Zelenski, este o decizie a NATO, însă a atras atenţia că ar fi “un pas prea departe”, cu un “risc real de escaladare și un risc real pentru un posibil al treilea război mondial”.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a subliniat că Uniunea Europeană „nu este în război cu Rusia”, însă „Realitatea este că Rusia a lansat un război sălbatic împotriva Ucrainei”.

„Ucraina nu este membru NATO și de aceea trebuie să fim extrem de atenți și precauți.

Trebuie să facem tot ce este posibil, dar ținând cont de faptul că Rusia are arme nucleare și este foarte important să evităm un al treilea război mondial”, a declarat președintele Consiliului European într-un interviu pentru CNN, conform Hotnews.

Charles Michel a spus că amintit că aplicarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei este o decizie a membrilor NATO, iar aceştia ar trebui să înţeleagă că „un pas prea departe”.

„De aceea încercăm să milităm în diferite domenii la nivel diplomatic.

Încercăm să oferim mai mult sprijin Ucrainei pentru a avea o încetare a focului cât mai curând posibil și pentru a ne asigura că vom putea negocia cât mai curând posibil”, a adăugat el.
Michel a mai spus că, deși NATO este „coloana vertebrală a securității comune în Europa”, țările europene trebuie să-și asume mai multe responsabilități pentru a putea oferi singure mai multe capacități în domeniul militar.

„Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe.

„Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus Michel, conform sursei citate.

Șeful Consiliului European a reacţionat după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să sporească sprijinul pentru țara sa. Liderul de la Kiev a avertizat că dacă Ucraina va fi învinsă de Rusia, aceasta va ataca celelalte țări din Europa de Est pentru a ajunge „până la zidul Berlinului”.