PNL
Politic

Ședință de Guvern pentru comasarea alegerilor. PNL riscă să piardă până la 20% din aleșii locali

Guvernul format din PSD și PNL se va reuni vineri după-amiază într-o ședință pentru comasarea alegerilor. Se spune că PSD va beneficia masiv de „ordonanța traseismului”, iar PNL riscă să piardă până la 20% din aleșii locali.

Guvernul format din PSD și PNL  se va reuni vineri după-amiază într-o ședință pentru comasarea alegerilor. În ședința care va avea loc la ora 17.00, Executivul va discuta și aproba Ordonanța de Urgență care fixează pe data de 9 iunie ziua desfășurării alegerilor europarlamentare și a alegerilor locale, împreună cu orele de votare.

Ședință pentru comasarea alegerilor

OUG a primit toate avizele necesare și este gata să intre în ședința de Guvern. OUG pe care Guvernul o va adopta va conține prevederi legate de posibilitatea aleșilor locali de a-și depune candidatura pe listele altui partid fără să-și piardă mandatul.

Liberalii ar fi spus că că PSD va beneficia masiv de „ordonanța traseismului”, iar PNL riscă să piardă până la 20% din aleșii locali.

PNL

Ministerul de Interne, condus de Cătălin Predoiu, a pus în dezbatere publică pe 29 februarie un proiect de Ordonanță de Urgență care oferă primarilor și președinților de Consilii Județene posibilitatea să schimbe partidul fără a-și pierde funcția dacă schimbarea partidului se realizează într-o „fereastră” de 60 de zile înaintea zilei alegerilor locale.

Ce spun românii despre comasarea alegerilor

Jumătate dintre români sunt pentru comasarea alegerilor arată un sondaj opinie realizat de CURS, în aceste zile, în vreme ce 31% cred că este o decizie proastă. Aproape 20% dintre cei chestionați nu au nici o părere despre asta sau nu doresc să comenteze.

Sondajul Curs analizează și intențiile de vot ale românilor, la alegerile europarlamenare. Dacă acest scrutin s-ar desfășura duminica viitoare PSD ar obține 31% din voturi. Pe locul doi urmează PNL și AUR, la egalitate cu 20% din voturi.

Pe de altă parte, Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei ar obține 13%, undeva în scorul USR. Urmează, sub pragul electoral, dar la limită, UDMR și SOS cu câte 4%.

Un alt sondaj

Un alt sondaj de opinie prezenta concluzii contrare cu privire la comasarea alegerilor. O cercetare INSCOP arăta că majoritatea românilor, 49,4% se declarau favorabili alegerilor separate. Un procent de 46,6% se exprimau în favoarea comasării unora dintre scrutinurile electorale.

Numărul românilor care nu aveau nici o părere legat de acest subiect era mult mai mic, doar 4%, în sondajul INSCOP. Aceasta raportat la cei 19% care apar în cercetarea CURS.

blank