Ben Hodges
Actualitate

Scenariul unei baze aeriene ucrainene în România prinde contur. Generalul american Ben Hodges confirmă: „Aş fi 100% în favoarea acestui lucru”

Eşecul SUA şi al aliaţilor săi de a sprijini Ucraina are implicaţii globale, din cauză că încurajează Iranul, Coreea de Nord şi China, a declarat, pentru ERR News, generalul Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa. În plus, el a exclus pe moment crearea în România a unei baze aeriene care să găzduiască avioanele de luptă F-16 ce urmează să fie folosite de Kiev împotriva ruşilor.

Generalul  Ben Hodges a mai declarat că alianţa militară NATO ar trebui să doboare rachetele lansate de Rusia asupra infrastructurii civile din Ucraina, comparând situaţia cu cea din Orientul Mijlociu

Întrebat generalul Ben Hodges care este impactul avioanelor de luptă F-16 asupra capacităţii de luptă a Ucrainei şi despre faptul că există zvonuri că ucrainenii vor începe să le folosească în ianuarie-februarie, Hodges a menţionat:

„Da, nu mă aştept să văd F-16 folosite într-un rol semnificativ, important, înainte de această vară. Nu există nicio îndoială că vor exista mulţi piloţi ucraineni instruiţi şi competenţi pe aceste avioane. Ruşii se vor duce după fiecare bază în care ar putea exista avioane de luptă F-16. Aşadar, cred că ucrainenii vor fi inteligenţi în modul şi momentul în care le vor folosi, ce vor face pentru a se proteja sau pentru a evita atacurile ruseşti.

Mi-aş imagina că unul dintre rolurile cheie va fi totuşi contraatacul aerian. Dacă aveţi un avion de luptă F-16 cu anumite capacităţi, acesta va putea să doboare multe dintre aceste rachete care se apropie. M-aş aştepta ca aceasta să fie una dintre sarcini, dar şi să facă nesustenabilă Crimeea pentru Marina şi Forţele Aeriene ruse, astfel încât să fie nevoite să plece de acolo”.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Ucraina să aibă o bază militară în România, unde să-şi ţină avioanele F-16, Hodges a precizat:

„Cred că, probabil, nu este ceva ce ţările NATO sunt dispuse să facă pe moment, ca forţele ucrainene să decoleze de la o bază dintr-o ţară NATO şi să intre direct în operaţiune. Aş fi 100% în favoarea acestui lucru, dar cred că ar fi o decizie politică dificilă. Şi în acest moment nu văd voinţa de a face acest lucru, din păcate”.

De asemenea, Hodges a atenţionat că aceste avioane de luptă mult dorite de Ucraina nu vor pune capăt războiului „în mod magic”.

„Da, nimeni nu ar trebui să se gândească nicio secundă că există un singur glonţ, o singură platformă, un singur lucru, o singură capacitate care schimbă totul. F-16 sau orice platforme aeriene vor fi foarte utile, dar trebuie să fie integrate într-un concept. Dacă ataci, dacă foloseşti o forţă aeriană pentru a ataca ceva, trebuie să te duci şi după apărarea aeriană inamică.

Trebuie să ai capacitatea, fie că este vorba de arme cu rază lungă de acţiune sau de alte avioane care să distrugă radarele inamice, apărarea aeriană inamică, înainte de a putea spera să zbori cu propriile tale avioane în zonă pentru a face ceva. Aşadar, F-16 nu vor pune capăt războiului în mod magic”, a mai spus Hodges, pentru sursa citată de Epoch Times.

blank