Klaus Iohannis
Actualitate

Scandalul Schengen. Klaus Iohannis a ajuns la Bruxelles: Nu va exista o boicotare a Austriei din partea statului român

Președintele României, Klaus Iohannis, participă joi, 15 decembrie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde va aborda și problema aderării țării noastre la Spațiul Schengen.

Klaus Iohannis se află deja la Bruxelles, unde, astăzi, are loc Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Șeful statului a afirmat că singura cale în a rezolva problema aderării României la Schengen este diplomaţia.

„Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice”, a spus Klaus Iohannis la Bruxelles.

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

– Avem o agendă bogată astăzi și mâine. Avem teme grele de discutat, cum ajutăm Ucraina să treacă peste această iarnă.

– Să facem orice putem ca să scădem prețul energiei, prețul gazului.

– Avem, de asemenea, teme de discutat în ce privește economia, mai ales despre inflație. Alte teme care vor apărea în discuție sunt teme pe care eu le voi ridica, voi ridica tema Schengen și cred că asta este tema pe care ne interesează cel mai mult.

– Se pune problema cum continuăm. Integrarea în Schengen rămâne obiectiv principal pentru mine ca președinte.

– Să vedem care sunt piedicile care trebuie înlăturate. În realitate avem două probleme. O dată, atitudinea Austriei, care este rezervată. Recent, cancelarul Austriei a spus că acest vot înseamnă o amânare, nu un vot definitiv. Acest vot a fost valabil și pentru România și pentru Bulgaria.

– A doua problemă, votul Olandei a fost mixt. Pentru România a fost da, pentru Bulgaria un jumătate nu. Nu a fost ceva definitiv, este dorința și acolo a unei amânări până se clarifică anumite probleme.

– Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva este exclus. Am auzit în ultima vreme sfaturi și așa mai departe. Nu va exista un boicot al Austriei din partea statului și a autorităților publice. Nu așa se tratează o problemă.

– Cu siguranță pot fi făcute câteva lucruri, mai degabă tehnice, voi avea întâlniri cu cehii, suedezi și austriecii. Până la urmă, soluția trebuie să vină din întregul pachet.

– Pot să vă spun că voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi explica încă o dată de ce trebuie să intre România în Spațiul Schengen. Nu cred că și-a imaginat cineva că de săptămâna trecută până astăzi Austria și-a schimbat atitudinea. E nevoie de foarte multă muncă.

– Ne-am implicat cu toții, și colegii și colegele care sunt acum în sală, și miniștii și-au făcut treaba. Mi s-a părut puțin ciudată vânătoarea de vinovați care s-a declanșat în unele medii. Eu în orice caz nu voi ceda, până când România nu devine membru Schengen.

– Suntem în faza în care trebuie să construim încă o dată întreaga bordare, dar va necesita timp. Să nu aveți așteptarea ca astăzi sau mâine în Consiliu se schimbă ceva în ce privește aderarea. Însă am convingerea că va fi posibilă la anul, în 2023.

– Cred că soluția diplomatică este singura fezabilă, dar vom avea nevoie de ceva timp.

Ce face președintele României la Bruxelles

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în cadrul reuniunii Consiliului European, ”președintele Klaus Iohannis va ridica și subiectul aderării României la spațiul Schengen”.

De asemenea, agenda reuniunii Consiliului European va include o discuție privind războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, atât din perspectiva menținerii și consolidării sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, cât și din perspectiva angajării răspunderii Federației Ruse.

Un aspect important pe agendă vizează coordonarea sprijinului acordat Ucrainei ca urmare a atacurilor repetate asupra infrastructurii critice și energetice care au lăsat milioane de civili fără electricitate, căldură sau apă curentă și care solicită un răspuns rapid, inclusiv din punct de vedere umanitar.

Continuarea sprijinului pentru Republica Moldova, grav afectată de situația actuală, va fi, de asemenea, abordată.

Liderii europeni vor analiza, totodată, stadiul demersurilor realizate în domeniul securității și apărării, în vederea consolidării capacităților europene în acest domeniu.

O altă temă de discuții o reprezintă progresele realizate în domeniul energiei, în direcția trasată de Concluziile Consiliului European din luna octombrie a acestui an, precum și modalitățile de consolidare a rezilienței economiilor europene.

Pe agenda Consiliului European figurează, de asemenea, o dezbatere strategică privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene, precum și o discuție privind rezultatele Summitului UE – Balcanii de Vest de la Tirana și cooperarea cu statele din această regiune, inclusiv pe dimensiunea migrației. Liderii europeni vor purta și o discuție strategică privind relațiile Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, cu accent pe securitate și cooperarea economică.

Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN)


Tot la Bruxelles, miercuri, are loc Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Potrivit Administrației Prezidențiale, reuniunea marchează 45 de ani de dialog între Uniunea Europeană și ASEAN și este primul Summit UE – ASEAN la care participă, alături de reprezentanții instituțiilor europene, și cei 27 de lideri ai Uniunii Europene, marcând astfel o premieră istorică.

Reuniunea va oferi liderilor UE și ASEAN oportunitatea de a aborda problemele regionale și globale de actualitate, inclusiv provocările legate de securitate, precum și de a identifica, la nivel concret, proiecte de interes comun în domenii precum comerț, schimbări climatice, biodiversitate, conectivitate, agendă digitală și securitate alimentară.

Știrea este în curs de actualizare!

blank