Salariul minim
Economic

Salariul minim la nivel european. România, între țările unde câștigul este mult sub 1.000 de euro

Salariul minim la nivel european. Ungaria a anunțat că va majora salariul minim pe economie la 709 euro, începând cu luna viitoare. În România salariul minim a fost majorat luna trecută, în octombtie, la 3.300 de lei, aproximativ 660 de euro. Și Ungaria și România fac parte din plutonul celor 13 state UE care au salarii minime sub 1.000 de euro

Salariul minim pe economie va fi majorat în Ungaria, începând cu luna viitoare. Conform autorităților de la Budapesta, creșterea va fi de 15% și se va ajunge la 266.800 forinţi, respectiv 709 euro. În cazul absolvenţilor de studii superioare creșterea va fi de 10%, la 326.000 forinţi.

Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy. Acesta a prezentat concluziile după finalizarea acordului între Guvern, angajatori şi angajaţi, transmite MTI.

Salariul minim în Ungaria va fi majorat

Marton Nagy a făcut apel pentru menținerea valorii reale a salariilor la nivelul din 2024, în condițiile inflației cu care se confruntă țara.

El a cerut tuturor firmelor să implementeze noi majorări salariale, în linie cu poziţia lor financiară şi de pe piaţă. Guvernul de la Budapesta va iniţia discuţii menite să reformeze sistemul de salarizare.

Scopul este de a asigura protecţia valorii reale a salariilor pe termen lung, a declarat oficialul ungar. Iar una dintre măsurile de protecție este creșterea pentru salariul minim.

Guvernul maghiar va lucra „pentru a contrabalansa impactul războiului şi al sancţiunilor, în vederea protejării familiilor, sprijinind creşterea economiei şi sporind competitivitatea mediului ungar de afaceri”, a adăugat ministrul. El susţine că obiectivul în 2024 este o creştere de 4% – 5% a valorii reale a salariilor.

Leafa minimă în construcții

Țările cu venituri minime sub 1.000 de euro
Salariul minim pe economie este sub 1.000 de euro în 13 state membre ale Uniunii Europene, arată Eurostat. Conform datelor înregistrate la începutul anului, aveau venituri sub 1.000 de euro următoarele state:

. Bulgaria – 332 euro;

. Letonia – 500 euro;

Citește și  Premieră! BNR a pus piciorul în prag băncilor străine! E grav!

. România – 515 euro (între timp salariul minim a crescut la 660 de euro, de la 1 octombrie);

. Ungaria – 542 euro;

. Croaţia – 624 euro;

. Slovacia – 646 euro;

. Cehia – 652 euro;

. Estonia – 654 euro;

. Polonia – 655 euro;

. Lituania – 730 euro;

. Grecia – 774 euro;

. Malta – 792 euro;

. Portugalia – 823 euro.

Leafa minimă, avertismentul FMI

Majorările salariilor minime planificate anul viitor în Europa Centrală sporesc riscul unei inflaţii mai persistente. Este avertismentul Fondului Monetar Internațional (FMI), conform unui raport recent. Un alt pericol ar fi pierderea unor locuri de muncă pe fondul creşterii slabe a productivităţii.

Deşi din 2019 salariul minim a crescut în linie cu inflaţia, este nevoie de prudenţă, a declarat Geoff Gottlieb. Acesta este reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.


„În unele ţări din CEE, sunt planificate anul viitor majorări semnificative ale salariilor minime. Este posibil ca firmele să absoarbă aceste creşteri prin profituri mai scăzute, dar există de asemenea riscul ca aceste majorări să aibă ca rezultat o inflaţie mult mai persistentă sau reducerea forţei de muncă, în special ţinând cont de creşterea relativ slabă a productivităţii în regiune”, a declarat oficialul FMI.

Gottlieb a explicat că politica fiscală şi alte forme de protecţie socială ar trebui să fie principalele instrumente pentru sprijinirea angajaţilor cu venituri scăzute.

Recomandări

1- Consultați Monitorul Oficial pentru a afla ultimele noutăți despre salariul minim pe economie în 2023

2- Verificați HG privind salariul minim pe economie pentru octombrie 2023 pentru informații detaliate

3- Fiți la curent cu valoarea salariului minim net pe economie în
2023, pentru o planificare financiară corectă

4- Urmăriți HG-ul referitor la salariul minim pe economie în 2023 pentru a înțelege schimbările legislative recente

5- Consultați Codul Muncii 2023 pentru a înțelege cum este reglementat salariul minim pe economie

6- Fiți atenți la momentul când se va mări salariul minim pe economie în 2023, pentru a anticipa impactul asupra veniturilor

7-Planificați în avans pentru schimbările salariului minim pe economie în 2024

8- Utilizați un calculator de salariu pentru a estima impactul acestor schimbări asupra veniturilor dvs.

blank